Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

"Κόπηκε "η Αγροτική Τράπεζα


Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα

Επτά από τις συνολικά 91 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ αντοχής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εποπτικών Αρχών. Μεταξύ των τραπεζών που απέτυχαν είναι η ελληνική ATEbank, πέντε ισπανικές (Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim and Cajasur) και η γερμανική Hypo Real Estate.

Έχοντας ως βάση του τεστ το 6% στον Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, την καλύτερη επίδοση πέτυχε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 10,1% και ακολουθούν:

• Η Alpha Bank με 8,2%,
• Η Eurobank με 8,17%,
• Η Εθνική Τράπεζα με 7,4%,
• Η Πειραιώς ακριβώς στο όριο με 6% και
• Η Αγροτική Τράπεζα που εμφάνισε ποσοστό 4,36%. Αυτό σημαίνει ότι η Αγροτική εμφάνισε κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 242,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Λεπτομερέστερη πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της CEBS, της Τράπεζας της Ελλάδος και στις ιστοσελίδες των έξι τραπεζών.

Σχέδιο μέσα σε δύο μήνες

"Θετικά" χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) για τις ελληνικές τράπεζες και σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντεπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές». Παράλληλα, καλεί εκ νέου τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις ενισχύουν σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ειδικά για την Αγροτική Τράπεζα, σε ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος της τράπεζας, προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά της η ΑΤΕ, πρέπει να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στα τεστ μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

«Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης. Ως αποτέλεσμα συμφωνήθηκαν τα εξής: Η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Ικανοποίηση

Η Εποπτική Αρχή Ευρωπαϊκών Τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν από τις Βρυξέλλες, χαιρετίζουν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνοντας τη διαφάνεια με την οποία διεξήχθησαν αυτά τα τεστ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος έκανε λόγο για «μία σημαντική επιχείρηση και σημαντική καμπή ενόψει μίας αυξημένης διαφάνειας και μία επιστροφής του κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα «θα ηρεμήσουν επιτέλους τα πνεύματα στις χρηματαγορές».

Αισιοδοξία Προβόπουλου

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος έγινε δεκτός την Παρασκευή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στην οικονομία και σημείωσε, ενδεικτικά, τη βελτίωση των επιδόσεων σε ό,τι αφορά το δημόσιο έλλειμμα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από το Φθινόπωρο και μετά θα υπάρχει μία αισθητά καλύτερη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, καθώς θα εμπεδώνεται ότι και στο έλλειμμα η πρόοδος είναι συνεχιζόμενη και μάλιστα βελτιούμενη.

Τραπεζικός πυλώνας

Τη δημιουργία ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα φαίνεται να επανεξετάζει η κυβέρνηση στον απόηχο της πρότασης της τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η πρόταση του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρου Παντελάκη για τετραπλή συγχώνευση των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ATEbank, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Attica Bank), ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής του δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο. Περαιτέρω, το Δημόσιο θα ορίσει σε μια εβδομάδα περίπου 2 έως 3 συμβούλους για τη διερεύνηση των μελλοντικών κινήσεών του στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

«Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από τη πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, είναι μια επιλογή του χρηματιστικού και βιομηχανικού κεφαλαίου να διαμορφωθούν δύο - τρεις μεγάλοι, απόλυτα ιδιωτικοί, τραπεζικοί όμιλοι, προκειμένου να ανταγωνιστούν μεταξύ τους για την πίτα της αγοράς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς», δήλωσε η γγ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τα μέλη του προεδρείου εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε πως «το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε μια τέτοια εξέλιξη» και σημείωσε ότι το κόμμα της λαμβάνει, επίσης, υπόψη ότι «θα θιγούν καίρια οι εργασιακές σχέσεις και η σταθερότητα της δουλειάς στους εργαζομένους στους ομίλους αυτούς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι το κόμμα του διερευνά τα στοιχεία και το περιεχόμενο συγκρότησης ισχυρού τραπεζικού δημόσιου πυλώνα και ζήτησε από την κυβερνηση να ενημερώσει με σαφήνεια για τις επιλογές της και τις διαδικασίες, που προτίθεται να ακολουθήσει.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: