Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους


Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με άνισο τρόπο στον Ινδικό Ωκεανό θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κατά μήκος των ακτογραμμών στο Μπαγκλαντές, την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα, αναφέρουν επιστήμονες σε μελέτη τους.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Εθνικό Κέντρο για την Ατμοσφαιρική Έρευνα υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας προκαλείται εν μέρει από την κλιματική αλλαγή και από την υπερθέρμανση των υδάτων και τις αλλαγές στη μορφή κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας.

Κατά την ευχαριστήρια ομιλία του με την παραλαβή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης τον περασμένο χρόνο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι αν ο κόσμος δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, "θα αντιμετωπίσουμε περισσότερη ξηρασία, πείνα και μαζικό εκτοπισμό που θα πυροδοτήσει περισσότερες συγκρούσεις για δεκαετίες".

Οι συγγραφείς της πιο πρόσφατης έρευνας υποστηρίζουν ότι η υψηλότερη στάθμη της θάλασσας μπορεί να επιτείνει τις πλημμύρες εξαιτίας των μουσώνων και να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις σοδειές, τα σπίτια και τις περιουσίες.

Υποστηρίζουν ότι απαιτείται καλύτερη κατανόηση των αλλαγών για τη βελτίωση του σχεδιασμού αξιολόγησης κινδύνου για το μέλλον.

Η στάθμη των υδάτων γενικώς αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο κατά περίπου 3mm το χρόνο.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στις αυξανόμενες θερμοκρασίες που προκαλούνται από τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων, που εγκλωβίζουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

Οι ωκεανοί απορροφούν μεγάλο τμήμα αυτής της πλεονάζουσας θερμότητας, προκαλώντας την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν επίσης το λιώσιμο των παγετώνων και τμημάτων των πάγων που καλύπτουν την Γροιλανδία και την Δυτική Ανταρκτική.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε για την έρευνά της τα δεδομένα από δορυφόρο και κλιματικά μοντέλα από υπολογιστή για να κατασκευάσει την εικόνα της αύξησης της θαλάσσιας στάθμης στον Ινδικό Ωκεανό από τη δεκαετία του 60.

Διαπίστωσαν ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας παρατηρείται έντονα στον Κόλπο της Βεγγάλης, την Αραβική Θάλασσα, τη Σρι Λάνκα, τη Σουμάτρα και την Ιάβα και ότι σε αυτές τις περιοχές μπορεί να καταγραφεί μεγαλύτερη αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Επίσης διαπίστωσαν ότι η στάθμη της θάλασσας μειώνεται σε άλλες περιοχές. Στη μελέτη τους αναφέρουν ενδεικτικά ότι οι Σεϋχέλλες και η Ζανζιβάρη, κοντά στις ακτές της Τανζανίας, εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση της στάθμης των θαλασσίων υδάτων.
ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: