Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ομόλογα: Αίτημα δικαστικής συνδρομής από Βρετανικές αρχές



Μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ


Τη δικαστική συνδρομή των αρμόδιων βρετανικών αρχών, προκειμένου να διερευνηθεί η διαδρομή της προμήθειας για το επίμαχο ομόλογο των 280 εκ. ευρώ της JP MORGAN που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ, αποφάσισε να ζητήσει η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων.

Όπως δήλωσε από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαπας, «δρομολογείται επιτέλους η μη πραγματοποιηθείσα εδώ και 4 χρόνια έκδοση αιτήματος δικαστικής συνδρομής για τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις ύποπτες διαδρομές των 4,2 εκ. ευρώ "μαύρου χρήματος", που παράχθηκε από τις υπερτιμολογήσεις του δομημένου ομολόγου των 280 εκ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα, η δικαστική έρευνα θα ρίξει φως στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της εταιρίας FOREST DOVE, θυγατρική της «Ακρόπολις», μέσω της οποίας διακινήθηκε σημαντικό μέρος των 4,2 εκατ. ευρώ από την προμήθεια του επίμαχου ομολόγου, ποσό το οποίο στη συνέχεια κατατίθεται στην εισηγμένη, αλλά αδρανή, εταιρία στο Χρηματιστήριο HITECH SNT, καθώς, όπως είπε, «υπάρχει υποψία ότι "πίσω από όλα αυτά υπάρχει κάποιο φυσικό πρόσωπο».

Από την πλευρά της η ΝΔ επανέφερε το αίτημα της να επεκταθεί η διερεύνηση της υπόθεσης από το 1999 - 2007, περίοδο κατά την οποία το δημόσιο είχε δανειστεί ποσά μέσω έκδοσης ομολόγων, εκτός ΟΔΔΗΧ, για την χρηματοδότηση των εξοπλιστικών δαπανών.

Τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Νίκος Νικολόπουλος υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν όλα τα χρόνια για την έκδοση ομολόγων ήταν ίδιες και ότι το ελληνικό δημόσιο σε τελική ανάλυση, δεν ζημιώθηκε.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα, υπενθυμίζοντας την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας για την διερεύνηση του επίμαχου ομολόγου των 280 εκ ευρώ της JP MORGAN που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ. Προς στιγμή δημιουργήθηκε ένταση με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για προσπάθεια κωλυσιεργίας της έρευνας και τη ΝΔ να αφήνει αιχμές για προειλημμένη απόφαση.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ απέρριψε πρόταση της ΝΔ να κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και Γιώργος Δρυς, καθώς και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος.
πηγη:skai.gr

1 σχόλιο:

Ats είπε...

Μήπως θα είναι καλλίτερο να αφήσουμε και τα σκάνδαλα στην τρόικα
αφού εμείς δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη;