Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Συνταγματική η απόφαση για «πλαφόν» στις αυξήσεις


Απολύτως συνταγματική χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπάρξουν κλαδικές συμβάσεις που θα δίνουν αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη το μεσημέρι, οι αποφάσεις του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις πάνω από τη συλλογική σύμβαση, είναι εκτός πλαισίου, υπονοώντας το μνημόνιο και τη γενικότερη πρόθεση της κυβέρνησης για πάγωμα μισθών, αν και παραδέχθηκε έμμεσα ότι οι αποφάσεις είναι νόμιμες.

Όσον αφορά το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών που αποφάσισε η κυβέρνηση για το εργόσημο, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει, προτιμώντας να επικεντρωθεί στα θέματα της ενίσχυσης των άνεργων και των επιχειρήσεων προκείμενου να μην προχωρήσουν σε απολύσεις

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΟΑΕΔ με στόχο την επιχορήγηση 65.000 θέσεων εργασίας, αλλά και στην αυξημένη απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να αυξηθεί σε ακόμα πιο σημαντικό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ροβέρτου Σπυρόπουλου που επέμεινε ότι αν οι επιχειρηματίες μελετήσουν καλά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα καταλάβουν ότι οι απολύσεις δεν τους συμφέρουν


Πολιτικές αντιδράσεις

Στο μεταξύ, το θέμα των αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα προκάλεσε αντιπαράθεση στη Βουλή.

Για κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος και χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ως «πραξικόπημα ελέω τρόικας».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν να καταγγέλλουν το Μνημόνιο άνθρωποι που το δημιούργησαν».

Πρόσθεσε ότι η επιλογή του Μνημονίου, «ήταν επιλογή σωτηρίας της χώρας, διασφαλίστηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο 13ος και 14ος μισθός».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει σε γύψο τους εργαζόμενους», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν μία ομοσπονδία εργαζομένων διεκδικήσει και πάρει μια αύξηση από επιχειρηματίες με αποδεδειγμένη υψηλή κερδοφορία εσείς θα βγείτε και θα πείτε με νόμο απαγορεύεται;».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας ότι άλλα έλεγε στην ψήφιση του ασφαλιστικού, όταν δηλαδή έλεγε ότι θα υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις).

"Με μια μονοκονδυλιά καταργείτε διαιτητικές αποφάσεις, που δίνουν αυξήσεις κατά κάτι περισσότερες από την κατάπτυστη συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών", σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στο μεταξύ, έκτακτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστούν θέματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Αμέσως μετά ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: