Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Ολοκληρώθηκε η Α΄ φάση Ψηφιοποίησης Χειρογράφων της Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας


πηγη:ksipnistere.blogspot.com
Ολοκληρώθηκε η Α΄ φάση Ψηφιοποίησης Χειρογράφων και Παλαιτύπων της Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Παλαιογραφίας, Βιβλιογραφίας και Ιστορίας των Κειμένων ΑΡΕΘΑΣ και υπό την επιστημονική εποπτεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της...
Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΜΙΕΤ).Μέχρι σήμερα ψηφιοποιήθηκαν 140 χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 10ο μέχρι και τον 19ο αιώνα μ.Χ.. Να σημειωθεί ότι στη συλλογή περιλαμβάνονται χειρόγραφα που περιέχουν τραγωδίες του Αισχύλου του Ευριπίδη, φιλοσοφικά έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Επίσης υπάρχουν σπάνια χειρόγραφα, όπως το χειρόγραφο του 1902, που αποτελεί μελέτη του ηλιακού και σεληνιακού κύκλου, και το χειρόγραφο με μύθους του Αισώπου το οποίο είναι από τα σπανιότερα στον κόσμο.

Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η Β΄ φάση του προγράμματος η οποία περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση του συνόλου των χειρογράφων (περίπου 600).
Το Δ.Σ. της ΜΚΟ ευχαριστεί θερμά όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ειδικά την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για την χρηματοδότηση του προγράμματος.

πηγη-Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: