Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

"Έμφραγμα" στα δικαστήρια


Το φετινό δικαστικό έτος κλείνει με τη Δικαιοσύνη να μετρά για άλλη μία φορά τις πληγές της.

Χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις, κενές οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή και μηχανοργάνωση, παντελής απουσία δικαστικής αστυνομίας συνθέτουν σήμερα την εικόνα στα δικαστήρια.

Δικαστές και εισαγγελείς, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι καλούνται καθημερινά σε αγώνα δρόμου κάτω από αντίξοες συνθήκες να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων έχουν οδηγήσει σε κλονισμό της εμπιστοσύνης της Δικαιοσύνης. Χρονίζοντα προβλήματα μπλοκάρουν τα γρανάζια στο μηχανισμό απονομής δικαίου με αποτέλεσμα η ίδια η Δικαιοσύνη να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αρνησιδικία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για να εκδικαστεί και να εκδοθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό μία υπόθεση, χρειάζονται στην καλύτερη περίπτωση τουλάχιστον τρία χρόνια.

Σήμερα εκκρεμούν 450.000 υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ την ίδια ώρα 750 δικαστές καλούνται να εκδώσουν αποφάσεις και επί υποθέσεων που πρόκειται να μεταφερθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, καταγράφονται στα δικαστήρια της χώρας 800 κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, ενώ για τις 139 κενές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, έγινε διαγωνισμός για να καλυφθούν οι 55.

Τα κενά των δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται στο 25% των οργανικών θέσεων τη στιγμή μάλιστα που πρόσφατα παραιτήθηκαν 500 δικαστικοί υπάλληλοι λόγω συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.

Στο μεταξύ, την πρώτη μέρα του νέου δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου 2010, τα δικαστήρια δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι θα προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας και κατάληψη του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου Αθηνών.
πηγη:skai.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Κατάρ(α) του Αστακού

Ο σκεπτικισμός και η αμφισβήτηση έχουν διαδεχθεί τον αρχικό ενθουσιασμό για την επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας που παρουσιάστηκε ως «πράσινη»,ενώ την υποστήριξή του για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με το καύσιμο LPG απέσυρε και ο δήμαρχος Αστακού.
Εντός των ημερών αναμένεται και σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου του Αστακού,όπου θα προταθεί να αρθεί η έγκριση που είχε δοθεί για τη δημιουργία της μονάδας. Η δημιουργία αυτής της μονάδας είχε παρουσιαστεί ως «πράσινη επένδυση» του Κατάρ στην Ελλάδα, η οποία θα αφορούσε τη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Αστακό και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Τελευταία, όμως, άρχισε να γίνεται γνωστό ότι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το ρυπογόνο LPG.
Στο Κατάρ σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας μεγάλες τιμές διοξειδίου του άνθρακα, για το οποίο από το 2013 θα πληρώνουν πρόστιμα.Γι' αυτό και έδειξαν ενδιαφέρον στην πρόταση μεταφοράς του στον Αστακό.
Οι κινήσεις πολιτών της περιοχής όμως θεωρούν ότι θα υπάρξει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της μονάδας παραγωγής άλγης στη δέσμευση του διοξειδίου. Την άποψή τους ενισχύουν πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ να μιλά μόνο για τη μονάδα LPG, ενώ αποστάσεις συνεχίζει να κρατά και η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δηλώνει με νόημα ότι η ίδια δεν έχει υπογράψει για το LPG.

http://www.enet.gr/