Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Τους βράβευσαν με ακάλυπτες επιταγές...


Επιταγές δίχως αντίκρισμα μοιράστηκαν το Μάρτιο του 2009 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε τρεις εθελοντικές ομάδες ως βραβείο για την προσφορά τους. Μετά από πολλές προσπάθειες των εκπροσώπων των οργανώσεων τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στους... βραβευμένους - κατά τ’ άλλα - εθελοντές.

Χρηματικό βραβείο απονεμήθηκε σε τρεις εθελοντικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής βράβευσης το Μάρτιο του 2009 από τη Γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης από τον πρώην Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Μαργαρίτη Μουζά.

Το παρέλαβε ο πρόεδρος της ομάδας, Θανάσης Σωτηράκης. «Έχουμε επιταγή 20.000 ευρώ του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Το βραβείο ήταν πλαστικοποιημένο αντίγραφο τραπεζικής επιταγής, την οποία θα μας παρέδιδαν τις επόμενες ημέρες ώστε να την εισπράξουμε από το τραπεζικό κατάστημα. Κουράστηκα επί ένα χρόνο να προσπαθώ να εισπράξω αυτή την επιταγή με την οποία θα αγοράζαμε υδραυλικά συστήματα για το τμήμα μαζικών καταστροφών. Τα παραγγείλαμε, ήρθαν και πήραμε δάνειο επειδή εξοπλίσαμε τους εθελοντές με μία ακάλυπτη επιταγή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Στην ίδια εκδήλωση βράβευσης απονεμήθηκε βραβείο στο Σώμα Σαμαρειτών- Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το πλαστικοποιημένο αντίγραφο τραπεζικής επιταγής έγραφε «οικονομική ενίσχυση 15.000 ευρώ» .

Ο αναπληρωτής Διευθυντής του Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών, Αναστάσιος Γερασιμάτος, μίλησε στον ΣΚΑΪ για τις προσπάθειες που έκανε.
«Έκανα τηλεφωνήματα όλο το 2009 στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας . Η πρώτη απάντηση ήταν σε λίγες ημέρες, τον επόμενο μήνα, άρχισε να τραβάει το θέμα, μετά φθάσαμε στις εκλογές και η απάντηση ήταν ότι κατά την προεκλογική περίοδο δεν εκταμιεύονται χρήματα. Ο Ερυθρός Σταυρός είχε ήδη προχωρήσει στην παραγγελία διασωστικού οχήματος, το αυτοκίνητο είχε έρθει και ήταν σε αναμονή για να το πάρουμε. Πριν από περίπου τρεις μήνες μας το επιβεβαίωσαν τηλεφωνικά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι δεν πρόκειται να πάρουμε τα χρήματα διότι δεν υπάρχουν στα ταμία του Κράτους». Ο κ. Γερασιμάτος μας ενημέρωσε ότι ακύρωσαν την παραγγελία του αυτοκινήτου ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό και πρέπον να μην υλοποιείται μία υπόσχεση, η οποία ήρθε αβίαστα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αφού δεν απαιτήθηκε από το Σώμα.

Την τρίτη πλαστικοποιημένη επιταγή παρέλαβε η υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας Καισαριανής και δημοτική σύμβουλος Γεωργία Φιλίππου, για την προσφορά των εθελοντών. Η εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής βραβεύθηκε με «οικονομική ενίσχυση» 10.000 ευρώ.

«Επικοινώνησα πολλές φορές με τον κύριο Μουζά και με τη γραμματέα του, όμως δεν μας την έδωσαν ποτέ » επεσήμανε η δημοτική σύμβουλος Καισαριανής.

Απάντηση Μαργαρίτη Μουζά

Σε επικοινωνία του με το ΣΚΑΪ, ο πρώην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς απάντησε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Για πρώτη φορά από συστάσεως της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) διοργανώθηκε τιμητική εκδήλωση για την προσφορά των εθελοντών σε θέματα πολιτικής προστασίας. Στην εν λόγω εκδήλωση τιμήθηκαν ως διακριθείσες τρεις εθελοντικές οργανώσεις από όλη της Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Οι διακρίσεις αυτές συνίσταντο σε α) επίδοση τιμητικής πλακέτας αναγνώρισης του προσφερομένου έργου από τον Υπουργό Εσωτερικών, β) επίδοση ενός φορητού Η/Υ και γ) πρόσθετη οικονομική επιχορήγηση από τις αντίστοιχες εγκεκριμένες (από το Υπ. Οικονομικών) ετήσιες πιστώσεις τρέχοντος έτους της ΓΓΠΠ. Στην ανωτέρω εκδήλωση επιδόθηκαν άμεσα οι τιμητικές πλακέτες και οι Η/Υ, ενώ οι επιπρόσθετες πιστώσεις περιελήφθησαν στις προτάσεις κατανομής πιστώσεων που πρότεινε (έγκαιρα και πριν τις εκλογές) η ΓΓΠΠ στο Υπ. Οικονομικών για ανάλογη διάθεση (και πάλι στα πλαίσια των ήδη εγκεκριμένων πιστώσεων τρέχοντος έτους). Το εάν τελικά το ελληνικό κράτος δεν έχει συνέχεια (αλλά και συνέπεια) στη λειτουργία του δεν αποτελεί δική μου ευθύνη και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελεί προσωπική μομφή".
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: