Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Η συμφωνία για τη νέα ΕΓΣΕΕ


Την επιθυμία της τριμερούς για τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα παρακάμπτει η νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη την Πέμπτη από τους κοινωνικούς εταίρους.

Η νέα ΕΓΣΣΕ προβλέπει πάγωμα μισθών έως τον Ιούλιο του 2011, αύξηση από την 1η Ιουλίου στο ύψος του δείκτη πληθωρισμού της ευρωζωνης, που υπολογίζεται στο 1,5%, και από την 1η Ιουλίου του 2012 αύξηση με βάση τον ίδιο δείκτη που υπολογίζεται στο 1,7%.

Για 13 και 14ο μισθό οι κοινωνικοί εταίροι συνομολογούν ότι αποτελούν τακτικές αποδοχές των εργαζομένων κι όχι δώρα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλοπουλος δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος προτίμησε τον διάλογο αντί της επικοινωνιακής πολιτικής. Επισήμανε ότι θα υπήρχε συμφωνία από τον Ιούνιο αν δεν είχε συμβεί το επικοινωνιακό κομφούζιο για το οποίο - όπως είπε - δεν ευθύνεται ο ΣΕΒ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι επέλεξε το δύσκολο δρόμο, με στόχο της διατήρηση του θεσμού των ελεύθερων διαπραγματεύσεων και την εξασφάλιση των εργαζομένων. Σημείωσε ότι θα ήταν έτοιμος να υπογράψει και μηδενικές αυξήσεις αν μπορούσε να εξασφαλίσει τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω της εθνικής σύμβασης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε όσους διαπραγματευτούν για τις κλαδικές συμβάσεις να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να προστατέψει τα εισοδήματα των εργαζόμενων και να μην αυξήσει τον ΦΠΑ διότι αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μίλησε για δίκαιη σύμβαση που τολμά να σπάσει το πάγωμα των μισθών

Η νέα σύμβαση δεν περιλαμβάνει τον τρόπο λειτουργίας του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) ζήτημα που θα συζητηθεί χωριστά.

"Πρόκληση πρώτου μεγέθους’’ χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη σύμβαση που υπεγράφη, λέγοντας ότι ‘’η συμφωνία είναι κατάπτυστη."
ΑΔΕΔΥ - ΟΤΑ
Στο μεταξύ, την Πέμπτη το μεσημέρι ολοκληρώθηκε έξω από τη Βουλή, η διαμαρτυρία της ΑΔΕΔΥ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων στους ΟΤΑ, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει συνέχεια στις κινητοποιήσεις, ενώ συνδικαλιστές του δημοσίου προειδοποιούν επίσης και για προσφυγές κατά των ρυθμίσεων του εν λόγω νομοσχεδίου.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: