Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ρεκόρ ζέστης στον πλανήτη


Ο μήνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος Ιούνιος για όλο τον πλανήτη από τότε που άρχισαν οι επίσημες καταγραφές της θερμοκρασίας τον 19ο αιώνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).
H μέση συνδυασμένη θερμοκρασία για την ξηρά και την επιφάνεια των ωκεανών έφτασε τους 16,2 βαθμούς Κελσίου και ήταν 0,68 βαθμούς υψηλότερη από το μέσο όρο του Ιουνίου τον 20ό αιώνα.
Ρεκόρ θερμοκρασίας σημειώθηκε φέτος και για τις περιόδους Ιανουάριος-Ιούνιος και Απρίλιος Ιούνιος.
Η ζέστη δεν έπληξε πάντως ομοιόμορφα ολόκληρο τον πλανήτη: Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν για τη χώρα ο πιο δροσερός των τελευταίων 13 ετών.
Στην Κίνα, το Κλιματικό Κέντρο του Πεκίνου διαπίστωσε ότι ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Έσω Μογγολία, το Χεϊλονγκζιάν και το Ζιλίν, ενώ για την περιοχή του Γκουιζού ήταν ο ψυχρότερος μέχρι σήμερα.
Η ανακοίνωση της NOAA δεν συνδέει το ρεκόρ με την παρατηρούμενη θέρμανση του πλανήτη, γεγονός πάντως είναι ότι τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται όλο και συχνότερα από τη δεκαετία του 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια: