Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Κινητοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις


"Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει οπωσδήποτε" τόνισε ο Δημήτρης Ρέππας

Τα βυτιοφόρα ιδιωτικής χρήσης και οι ένοπλες δυνάμεις, σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών, εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών να συνεχίσουν την απεργία τους, παρά την επίταξη.

Όπως αποφάσισε η διυπουργική, που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, οι ένοπλες δυνάμεις θα διασφαλίζουν με δικά τους μέσα την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων όπως αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ και νοσοκομεία.

Αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού θα συμβάλουν, εφόσον χρειασθεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.

Παραλληλα, όπως αποφασίσθηκε, τα στοιχεία όλων των παραβατών θα διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Οι κυρώσεις, που φθάνουν μέχρι και την αφαίρεση αδειών, θα εφαρμοσθούν αμέσως.

Στην ανακοίνωση της διυπουργικής αναφέρεται ότι "η άρνηση των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επίταξη των οχημάτων και των προσωπικών τους υπηρεσιών συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης, πλήττει το κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζεται άμεσα".

Μήνυμα Δ. Ρέππα σε απεργούς

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους απεργούς ότι η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη, η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη και ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, καλώντας τους παράλληλα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, διαφορετικά τους προειδοποιεί ότι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι επακολουθήσει.

Στη δήλωσή του ο κ. Ρέππας σημειώνει ότι η Ελλάδα για να πάει μπροστά έχει ανάγκη από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή που αφορά στο άνοιγμα της αγοράς των μεταφορών. Όπως πρόσθεσε το άνοιγμα της αγοράς είναι απαραίτητο για την ελληνική κοινωνία και θα προχωρήσει οπωσδήποτε.

Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση επεδίωξε ουσιαστικό διάλογο και εξάντλησε κάθε δυνατότητα για να επέλθει συμφωνία. Μεταξύ των άλλων, διατυπώσαμε προτάσεις για φορολογικές ρυθμίσεις, για αναπτυξιακά κίνητρα και επιδοτήσεις, που θα συμβάλουν στην ομαλή ένταξη των μεταφορέων επαγγελματιών σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

Δυστυχώς, όμως, καταλήγει η δήλωση του κ. Ρέππα, συναντήσαμε την άρνηση και μόνο, με πολλά υβριστικά συνθήματα.

Νωρίτερα, μετά τη γενική τους συνέλευση οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή όπου επέδωσαν ψήφισμα στο Κοινοβούλιο και τα κόμματα, επιμένοντας στην αλλαγή των διατάξεων του νομοσχεδίου και θεωρώντας ότι απαξιώνεται η περιουσία τους.

Κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης, έκριναν ότι οι προτάσεις του υπουργείου Μεταφορών δεν τους ικανοποιούν και καταλόγισαν στην κυβέρνηση αιφνιδιασμό και εμπαιγμό.

Θα κινηθούν νομικά κατά της επίταξης

Από την πλευρά τους, τα σωματεία των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, αναμένεται να κινηθούν νομικά κατά της απόφασης για επίταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθενται από τη Δευτέρα να καταθέσουν αγωγές αποζημιώσεων και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την ανακοπή της απόφασης για επίταξη.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι με την στάση της προκάλεσε μία ακραία κατάσταση που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και τώρα επιχειρεί να την επιλύσει με ακραίες λύσεις, εξαπέλυσε η ΝΔ.

Επικίνδυνη και απαράδεκτη χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση της κυβέρνησης "να χρησιμοποιήσει δυνάμεις του στρατού ως απεργοσπαστικό μηχανισμό".

Ο ΛΑΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κινείται σαν «τρελό φορτηγό» ούτε οι Φορείς να οδηγούνται «με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά» μακριά από την πραγματικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ουσιαστικό διάλογο με τους ιδιοκτήτες φορτηγών με παγωμένο όμως το νομοσχέδιο.

Επεισόδια μεταξύ απεργών και ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ απεργών και ΜΑΤ στην είσοδο των διυλιστηρίων Θεσσαλονίκης στο Καλοχώρι.

Επενέβησαν τα ΜΑΤ όταν οδηγός που είχε παραλάβει φύλλο πορείας επιχείρησε να μπει για να φορτώσει καύσιμα και εμποδίστηκε από απεργούς.

Τέσσερις απεργοί και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν ελαφρά.

Παράλληλα, σε ενίσχυση του μπλόκου της Γυρτώνης έξω από τη Λάρισα κάλεσε τους ιδιοκτήτες των φορτηγών μέσω του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Κεντρικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Θεοδοσίου

Παράλυση στην αγορά

Μόνο το 10% - 15% των πρατηρίων της Αττικής έχει καύσιμα, ενώ προβλήματα καταγράφονται και σε κλάδους του τουρισμού. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης, ανέφερε ότι εάν οι βυτιοφορείς δεν προχωρήσουν σε αποκλεισμό των εγκαταστάσεων τροφοδοσίας, τότε το ποσοστό αυτό είναι σε μόνιμη βάση, ενώ εξέφρασε φόβους ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί .

Σε μια προσπάθεια να εφοδιαστεί όσο το δυνατόν συντομότερα η αγορά, κυρίως από καύσιμα, ο υπουργός ΥΜΔ κ. Ρέππας, υπέγραψε απόφαση με την οποία αίρονται τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας βυτιοφόρων φορτηγών οχημάτων Δημόσιας και Ιδιωτικής Χρήσης για τη μεταφορά υγρών καυσίμων, κατ' εξαίρεση, από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και την Κυριακή.

Αναφορικά με τα οπωροκηπευτικά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, είπε τα προβλήματα προς το παρόν είναι λίγα, καθώς μεταφέρονται μικρές ποσότητες προϊόντων με τα φορτηγά των ίδιων των παραγωγών.

Τέλος, στην αδιαλλαξία κυβέρνησης και ιδιοκτητών φορτηγών αποδίδει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος την τρέχουσα περίοδο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και τόνισε ότι έχουν τον Ιούλιο οι ακυρώσεις έφτασαν στο 5% και ενδέχεται να τριπλασιαστούν τον Αύγουστο.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο στοίχημα» τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννης Κουκιάδης, επισημαίνοντας ότι ένα μέρος των απεργών θα υπακούσει στην επίταξη. Ακόμα τόνισε ότι ο διοικητικός μηχανισμός κινείται.

Να λήξει άμεσα η απεργία και να εφαρμόσει τα μέτρα η πολιτεία ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστας Αποστόλου, επισημαίνοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξ αιτίας της έλλειψης καυσίμων, με αποτέλεσμα να χάνεται και η παραγωγή αλλά και οι πολύτιμες εξαγωγές.

ΠΗΓΗ:SKAI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: