Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Βενζίνη με το δελτίο



Σοβαρά προβλήματα στην αγορά καυσίμων και στη διακίνηση αγαθών


Σοβαρά προβλήματα στην αγορά καυσίμων και στη διακίνηση αγαθών προκαλεί η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης.

Μόλις ένα στα 30 πρατήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα διαθέτουν πλέον καύσιμα, ενώ εκτιμάται ότι έως το τέλος της ημέρας αναμένεται να στερέψουν και αυτά.

Κύριο μέλημα των φορτηγών αυτοκινήτων των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών είναι η τροφοδοσία στρατιωτικών εγκαταστάσεων, νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων ανακοίνωσε επ' αόριστον απεργία από την ημέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, πιθανότατα την Τετάρτη. Την απεργία αναμένεται να επικυρώσει την Τρίτη και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας.

Με τη διάταξη καταργείται η απόσταση των 200 μέτρων που πρέπει να έχει το ένα πρατήριο απο το άλλο, διατηρεί ωστόσο την απόσταση των 50 μέτρων από χώρους μαζικής συνάθροισης.

Στα πρατήρια υγρών καυσίμων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές θα δοθεί χρονικό περιθώριο 12 ετών προκειμένου να εγκατασταθούν σε νέες τοποθεσίες.

Και την Τρίτη, ουρές χιλιομέτρων παρατηρούνται σε πρατήρια υγρών καυσίμων από τους οδηγούς ΙΧ που περιμένουν για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ σε όσα πρατήρια εξακολουθούν να διαθέτουν βενζίνη. Σύμφωνα με καταγγελίες, ορισμένοι πρατηριούχοι έχουν εκμεταλλευτεί την κατάσταση, εκτοξεύοντας την τιμή της βενζίνης.Σε άλλα πρατήρια έχει επιβληθεί πλαφόν για να εξυπηρετηθούν όσοι περισσότεροι πελάτες είναι δυνατόν.

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των εμπόρων υγρών καυσίμων Νομού Αττικής Γιώργος Μασαλής, περισσότερα από 20 – 30 βυτιοφόρα ιδιωτικών εταιρειών, έχουν φορτώσει καύσιμα από τα διυλιστήρια την Τρίτη το πρωί και έχουν φύγει, αλλά είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις ανάγκες σε σχέση με τα 600 δημόσιας χρήσης βυτιοφόρα.

«Οι πληρείς επιπτώσεις από την έλλειψη καυσίμων θα φανούν σε μία εβδομάδα» πρόσθεσε ο κ. Μασαλής.

Πάνω από 80% των πρατηρίων στην Αθήνα δεν έχουν αμόλυβδη βενζίνη καθώς οι πρατηριούχοι αιφνιδιάστηκαν από την απεργία των βυτιοφορέων δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Μακρυβέλιος, μέλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο «λουκέτου» στα πρατήρια τόνισε ότι η αλλαγή στη χωροθέτηση των πρατηρίων είναι θέμα και ανταγωνισμού αλλά και ασφάλειας.

Σε απόγνωση έμποροι και ξενοδόχοι
«Δημιουργείται σωρευτικά πρόβλημα στην εικόνα του τουριστικού προϊόντος μας» δήλωσε στο «ΣΚΑΪ Τώρα» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης αναφερόμενος στις νέες κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, ο ελληνικός τουρισμός έχει υποστεί συστηματική δυσφήμιση με τις κατά καιρούς ταραχές, διαδηλώσεις και καταλήψεις αρχαιολογικών χώρων.

Την απόγνωση των ξενοδοχειακών μονάδων από τις κινητοποιήσεις μετέφερε στο σταθμό μας και ο πρόεδρος Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

«Η χώρα βρίσκεται σε παρακμή, πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα για τον τουρισμό. Πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι. Είναι τραγικό. Οι τουρίστες μας ρωτούσαν πού να βάλουν καύσιμο για την αναχώρησή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τάσιος προειδοποίησε ότι τα ξενοδοχεία θα κλείσουν αν συνεχιστεί η κατάσταση για δύο ακόμη ημέρες.

Από την πλευρά τους, οι έμποροι ζητούν από κυβέρνηση και απεργούς να συζητήσουν και να βρεθεί λύση έτσι ώστε να επιλυθεί ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί όλη την αγορά και επηρεάζει αρνητικά οικονομία και τουρισμό.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Κασιμάτη, και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδη, με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης διακοπής των απεργιακών κινητοποιήσεων των φορτηγών ΔΧ..
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: