Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Αναγέννησαν κατεστραμμένες αρθρώσεις


Πολλά υποσχόμενη τεχνική

Μία νέα, πολλά υποσχόμενη τεχνική για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αρθρώσεων ανέπτυξαν για πρώτη φορά αμερικανοί ερευνητές

Οι ερευνητές αφαίρεσαν τα άκρα δέκα κουνελιών και τα αντικατέστησαν με ένα τεχνητό σκελετό παρόμοιου σχήματος από βιο-υλικό, τον οποίο εμπότισαν με χημικές ουσίες, οι οποίες στη συνέχεια προσέλκυσαν βλαστικά κύτταρα οστών και χόνδρων. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι αρθρώσεις των κουνελιών είχαν αναγεννηθεί πλήρως και τα ζώα μπορούσαν να κινηθούν κανονικά.

Ήταν η πρώτη φορά που, στο πλαίσιο του συνεχώς εξελισσόμενου πεδίου της αναγεννητικής ιατρικής, αναγεννήθηκε μια ολόκληρη άρθρωση, με πλήρως αποκαταστημένες λειτουργίες.

Οι επιστήμονες, υπό τον καθηγητή Τζέρεμι Μάο του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια, δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η τεχνική αυτή μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί και στους ανθρώπους για την αντικατάσταση αρθρώσεων ισχίων, ώμων, γονάτων, δαχτύλων κ.α.

Σε επόμενο στάδιο, αναμένεται να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά προηγουμένως πρέπει να διευθετηθούν ηθικής φύσης ζητήματα, λόγω του ρίσκου που θα αναλάβουν οι εθελοντές, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν εξίσου καλά όπως με τα κουνέλια.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: