Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Σκανδαλώδης αύξηση επιχορήγησης των κομμάτων


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την ετήσια κρατική επιχορήγηση των κομμάτων κατά 11 εκατομμύρια ευρώ, σε μία περίοδο που και τα δημόσια έσοδα υστερούν, αλλά και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί δοκιμάζονται.

Με υπουργική απόφαση της 12η Ιουλίου που υπογράφουν οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη και Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, προσδιορίζεται το κατανεμητέο συνολικό ποσό της τακτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων για το 2010 σε 48.800.000 ευρώ.

Έτσι, τα κόμματα θα λάβουν 11 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 37 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικώς συμφωνηθεί. Το ΠΑΣΟΚ θα λάβει για το τρέχον έτος 4 εκατ. ευρώ περισσότερα, η ΝΔ 5, το ΚΚΕ 1,3, ο ΛΑΟΣ 700 χιλιάδες ευρώ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, 900 χιλιάδες ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «η επιχορήγηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν μικρότερη κατά περίπου 29%, σε σύγκριση με το 2009, και τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η απόφαση που υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, και η υφυπουργός Εσωτερικών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αποκέντρωσης, Θεοδώρα Τζάκρη, ορίζει:

α) Να περικοπεί κατά 10%, όπως συνέβη με όλες τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, η χρηματοδότηση του 2010, η οποία ανέρχεται σε 58,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, το τελικό ποσό διαμορφώθηκε στα 52,7 εκατ. ευρώ έναντι 68,2 εκατ. ευρώ για το 2009.

β) Να γίνει συμψηφισμός της υπέρβασης της χρηματοδότησης, που έλαβαν τα κόμματα το 2009. Η υπέρβαση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των πραγματοποιηθέντων εσόδων, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Το ποσό της υπέρβασης ανήλθε στα 15,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αποδέχτηκε την πρόταση των κομμάτων, ώστε η επιστροφή της υπέρβασης να μην πραγματοποιηθεί σε ένα μόνο έτος, αλλά σε διάρκεια τεσσάρων ετών. Γι αυτό προχώρησε στον επαναπροσδιορισμό του ποσού, με αποτέλεσμα αυτό να ανέρχεται τελικά σε 48,8 εκατ. ευρώ.

Στα όρια της πτώχευσης

Το περασμένο Μάιο, πάντως, το υπουργείο είχε συνδέσει την μείωση στην επιχορήγηση των κομμάτων με την προσπάθεια περιστολής των δαπανών στον δημόσιο Τομέα.

Η διαχειριστική ικανότητα άλλωστε των 2 μεγάλων κομμάτων, φαίνεται και από τα οικονομικά των οίκων τους. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν σε τράπεζες περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ, βάζοντας ως ενέχυρο την κρατική επιχορήγηση που έχουν να λαμβάνουν, η μεν κυβέρνηση έως και το 2016 και η αξιωματική αντιπολίτευση έως το 2013.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: