Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες του αμερικανικού στρατού




Ένας τεράστιος όγκος 92.000 αμερικανικών απόρρητων εγγράφων που περιγράφουν με λεπτομέρεια τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα WikiLeaks.


Πρόκειται για απόρρητα στοιχεία του αμερικανικού στρατού που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης από την ιστοσελίδα WikiLeaks και δημοσιεύτηκαν από την αμερικανική εφημερίδα New York Times, τη βρετανική Guardian και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Tα στοιχεί αυτά αποκαλύπτουν με λεπτομέρειες μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων Αφγανών αμάχων, η ύπαρξη ειδικής δύναμης που καταδιώκει για να σκοτώσει ή να αιχμαλωτίσει τους επικεφαλείς των Ταλιμπάν, καθώς και φερόμενοι δεσμοί μεταξύ πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και Αφγανών ανταρτών.


Οι ΗΠΑ καταδίκασαν απερίφραστα την αποκάλυψη των απόρρητων πληροφοριών και τόνισαν ότι αυτή η ενέργεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές και να απειλήσει την εθνική ασφάλεια. Η ιστοσελίδα WikiLeaksυποστηρίζει πάντως πως τα έγγραφα συντάχθηκαν από στρατιώτες και αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών οι οποίοι περιγράφουν κυρίως θανατηφόρες στρατιωτικές ενέργειες στις οποίες εμπλέκεται ο στρατός των ΗΠΑ αλλά δεν καλύπτουν άκρως απόρρητες επιχειρήσεις.


Το Wikileaks, που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2006, είναι ένας ιστότοπος με πληροφορίες και αναλύσεις για την πολιτική, ο οποίος ειδικεύεται στη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών. Αυτοαποκαλείται «το πρώτο ειδησεογραφικό πρακτορείο του λαού» και ζητά ανώνυμους συνεργάτες. Έγινε γνωστό το 2009 όταν δημοσίευσε εσωτερικά έγγραφα που προορίζονταν για την πολυεθνική εταιρεία Trafigura που εμπλέκεται στην υπόθεση ρίψης τοξικών αποβλήτων στην Ακτή του Ελεφαντοστού.
πηγη:star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: