Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΓΣΕΕ.....


Το λαβαμε απο:ideopigi.blogspot.com

Γράφει η Ιδεοπηγή.


Πριν λίγο καιρό, οι κοινωνικοί «εταίροι» υπέγραψαν τη Γεν.Συλ.Συμβ.Εργασίας.
Θα ασχοληθούμε με ένα εταίρο, τη ΓΣΕΕ
Δεν θα αμφισβητήσουμε, την τυπική νομιμοποίηση, που προέρχεται από τις εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου, αλλά την ουσιαστική.
Η ΓΣΕΕ εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, στον ιδιωτικό τομέα. Ποιους όμως;;;
Οι άνεργοι, δεν εκπροσωπούνται, γιατί όταν απολύονται, παύουν να είναι μέλη των σωματείων τους. Η επίσημη ανεργία είναι στο 11% περίπου, Σ’ αυτήν, δεν προσμετρώνται οι νέοι, που δεν έχουν ακόμη προσληφθεί, για να απολυθούν και να εγγραφούν στο ταμείο ανεργίας. Άρα το ποσοστό μεγαλώνει. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κλείνουν κάθε μέρα, επειδή ασφαλίζονταν στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ )δεν μπορούν να μετρηθούν σαν άνεργοι, από τη στατιστική υπηρεσία.
Στις εκλογές της ΓΣΕΕ, μετέχουν κάποιοι εκλέκτορες, ξέρουμε ποιοι είναι και πόσους εκπροσωπούν;
Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, απασχολούν κάτω από 50 εργαζόμενους. Πιστεύει κάποιος ότι, σ΄αυτές τις επιχειρήσεις, υπάρχουν σωματεία; Ας σημειωθεί ότι, δουλεύουν και αλλοδαποί, πολλοί εκ των οποίων δεν δηλώνονται.
Θα μας πουν ότι, αυτοί οι εργαζόμενοι, καλύπτονται από τις κλαδικές ενώσεις, ναι! Αλλά πόσοι συμμετέχουν, στις κλαδικές ενώσεις;
Υπάρχουν και τα σωματεία «σφραγίδες» δηλαδή σωματεία, χωρίς καμία δράση, που αποτελούν μερίδα, των ψηφοφόρων των εκλογών.
Όλοι ξέρουμε ότι σήμερα, στον ιδιωτικό τομέα δεν κινείται φύλλο. Ο φόβος της απόλυσης, ήταν ανέκαθεν ισχυρός και φυσικά σήμερα, είναι πανίσχυρος. Σε περιόδους κρίσης, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, (να κρατήσω τη δουλίτσα μου), υπερισχύει της ανάγκης συμμετοχής, σε συνδικαλιστικά όργανα.
Αν κάποιος σήμερα, θελήσει να βρεθεί σε χώρο εργαζομένων και να μιλήσει για σωματείο, υπάρχουν τέσσερες εξελίξεις:
Η «καλή», φεύγει άπραχτος, αφού κανένας δεν θα του δώσει σημασία.

Η «μέτρια», φεύγει, αφού τον στολίσουν με τα «καλύτερα» «κοσμητικά» επίθετα.

Η «κακή», τον πετάνε έξω κακήν κακώς.
Η «πολύ κακή», εισπράττει και μερικές «ψιλές».

Με δεδομένα τα ανωτέρω, ποια ουσιαστική νομιμοποίηση, έχει το προεδρείο της ΓΣΕΕ να υπογράφει συμβάσεις εργασίας; Αυτοκοροϊδία;;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: