Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Αλλαγές στο ασφαλιστικό του δημοσίου


Με σειρά προσθηκών και αναδιατυπώσεων συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το Δημόσιο που ψηφίζεται την Πέμπτη.

Ο υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων, αναδιατύπωσε διατάξεις με τις οποίες το σχέδιο νόμου εναρμονίζεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ως προς τις εγγυήσεις του συνταξιοδοτικού.

Επίσης, προστέθηκε αλλαγή στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπάλληλους. Αναγνωρίζεται ο πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί, ο οποίος είναι ένα έτος για το πρώτο παιδί και δυο έτη για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο.

Ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση και για την προσαύξηση σύνταξης, με την προϋπόθεση ο υπάλληλος να έχει συμπληρώσει 15 έτη δημόσια υπηρεσία. Η αναγνώριση θα μπορεί να γίνει για όσους υπαλλήλους έχουν εργαστεί για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 1993 και μετά

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε επίσης διάταξη για τη θωράκιση της συνταξιοδοτικής προστασίας των βαριά πασχόντων και ρύθμιση μεταβατικής περιόδου για τις άγαμες με ανήλικο.

Θεσπίζεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 58ο έτος αντί του 60ου για τους εργαζόμενους στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης για τους ένστολους πρόσθεσε ρύθμιση που περιλαμβάνει προσμέτρηση των ετών σε ΑΕΙ και αναγνώριση της μάχιμης υπηρεσίας των 5 ετών.

Το ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε διάταξη για τη θωράκιση της συνταξιοδοτικής προστασίας των βαριά πασχόντων.

Για τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης εναρμόνισε το νομοσχέδιο με το ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας θεσπίζοντας ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αντί του 60ου το 58ο έτος.

Πρόσθεσε ρύθμιση μεταβατικής περιόδου για τις άγαμες με ανήλικο.

Για τους ένστολους πρόσθεσε ρύθμιση για την προστασία των ώριμων δικαιωμάτων, την προσμέτρηση των ετών σε ΑΕΙ και την αναγνώριση της μάχιμης υπηρεσίας των 5 ετών σε όλους τους ένστολους.

Για το ασφαλιστικό σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Παπακωνσταντίνου και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων
"Δεν υπάρχουν περιθώρια για ήπιες πολιτικές παρεμβάσεις, δεν μπορούμε να κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο", ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Σπυροπάνος Μαργέλης.

Για νομοσχέδιο έκθεσης ιδεών έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Λέγκας ο οποίος ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν θα το ψηφίσει επί της αρχής.

Η τρόικα επιχειρεί να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε στρατιές πεινασμένων και να επιβάλλει καθεστώς Νταχάου, σχολίασε από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Εντελώς άδικες χαρακτήρισε τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε πως η κυβέρνηση εν μέσω καλοκαιριού κόβει με το μπαλτά τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό στο δημόσιο παίρνει πίσω θεμελιωμένα δικαιώματα χρόνων, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος.

Κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα της Τετάρτης, έξω από τη Βουλή οι ομοσπονδίες των ένστολων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης επιμηκύνεται κατά πολύ ο χρόνος της έκθεσης των αστυνομικών στον κίνδυνο.

«Να μας διασφαλιστούν οι συνθήκες εργασίας. Το προσδόκιμο όριο ηλικίας των αστυνομικών υπολείπεται κατά 8 χρόνια (στα 68 έτη)» δήλωσε.

Για την Πέμπτη, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11 το πρωί , καλώντας σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Θεραπευτήρια και το ΕΚΑΒ.

Στη στάση συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Η Olympic Air ανακοίνωσε ότι τροποποιεί το πρόγραμμα των πτήσεων, με αποτέλεσμα 14 δρομολόγια από Αθήνα, μετ΄ επιστροφής να ματαιωθούν, ενώ θα αλλάξει η ώρα αναχώρησης σε 54 πτήσεις.

Επίσης στη ματαίωση 18 πτήσεων και στην αλλαγή ώρα αναχώρησης 74, προχωρά και η AEGEAN AIRLINES.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: