Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Άκαρπη η συνάντηση με τους μεταφορείς


Ορατό πλέον είναι το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης μετά την άκαρπη συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Χάρη Τσιόκα με τους μεταφορείς.

Για αδιαλλαξία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος, λέγοντας ότι οι συνάδελφοί του συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τι λένε οι αδειούχοι, οι φορείς της αγοράς και τουρισμού» σημείωσε ο γγ. του υπουργείου Μεταφορών μιλώντας νωρίτερα το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή».

Ο κ. Τσιόκας δήλωσε ότι το υπουργείο είναι θετικό στο ενδεχόμενο χορήγησης δεύτερης άδειας στους ιδιοκτήτες φορτηγών. «Αν τη ζητάνε, πολύ ευχαρίστως, εγώ θα ήμουν θετικός σε δεύτερη άδεια» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι η βασική φιλοσοφία του ν/σ δεν αλλάζει.

Επισήμανε δε ότι το κράτος θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, καλώντας τους επαγγελματίες να λάβουν υπόψη τους το κοινωνικό σύνολο.

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται το υπουργείο για λάθος χρονική επιλογή να τεθεί θέμα απελευθέρωσης του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών σημείωσε ότι το Σεπτέμβρη θα υπήρχε και πάλι πρόβλημα αφού αρχίζει η διανομή πετρελαίου.

«Σύμφωνα με το μνημόνιο μέχρι το Σεπτέμβριο πρέπει να έχει κλείσει αυτή η ιστορία. Ο κλάδος δεν περιορίζεται απλώς στο χρόνο της μετάβασης. Βάλαμε τον κλάδο στον αναπτυξιακό νόμο για πρώτη φορά» ανέφερε.

Ο γγ. του υπουργείου Μεταφορών σημείωσε δε ότι ήταν επιτυχία της κυβέρνησης η θεσμοθέτηση μεταβατικής περιόδου τριών ετών για την πλήρη απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, τη στιγμή που η τριμερής πίεζε για άμεση απελευθέρωση χωρίς μεταβατική περίοδο.

"Η ΝΔ είναι θετική στο άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματος, έχουμε ενστάσεις σε επιμέρους ζητήματα, καλούμε τους συνδικαλιστές να προσέλθουν στον διάλογο και δεν πρέπει να συζητείται θέμα επιστράτευσης", δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο τομεάρχης οικονομικών του κόμματος ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο μεταξύ, οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά σε οπωροκηπευτικά προϊόντα, πέρα από τα καύσιμα, γίνονται αισθητές την Τετάρτη, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Οι ελλείψεις σε υγρά καύσιμα είναι πλέον γενικευμένες και ελάχιστα πρατήρια, τόσο στην Αττική, όσο και στην περιφέρεια διαθέτουν βενζίνη, καθώς τα περίπου 300 ΙΧ βυτιοφόρα, έναντι των 1500 ΔΧ που απεργούν, δεν επαρκούν για την τροφοδοσία της αγοράς.

Στη Θεσσαλονίκη ελάχιστα είναι πλέον τα πρατήρια της πόλης που διαθέτουν τα τελευταία αποθέματα βενζίνης, ενώ ουρές των αυτοκινήτων σχηματίζονται από τα ξημερώματα έξω από τα πρατήρια. Σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού των πρατηρίων με βενζίνης παρατηρούνται γενικότερα σε όλη τη Μακεδονία, ενώ η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή στη Χαλκιδική, επηρεάζοντας αρνητικά και άμεσα τη τουριστική διακίνηση, στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου.

Υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης της αγοράς τάσσεται ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει να απελευθερώσει την αγορά, παρά τις αποφάσεις από το 2008 της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, του ΣτΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, εμφανίστηκε επικριτικός λέγοντας ότι «το δικαίωμα της απεργίας πρέπει να ασκείται, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η βαρύτητα των συνεπειών στην οικονομία και την κοινωνία».

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων κατηγόρησε την κυβέρνηση για παθητική στάση απέναντι στα φαινόμενα που πλήττουν τον τουρισμό και την κάλεσε να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να πράξει τα δέοντα για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι κάθε ημέρα που περνάει ο τουρισμός χάνει τεράστια ποσά.

Στο μεταξύ ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος των Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης του Σωματείου Μέγας Αλέξανδρος, κατήγγειλε στο ΣΚΑΪ 100,3 ότι πετρελαϊκές εταιρίες ορισμένες φορές κάνουν επιλογές στα πρατήρια και εφοδιάζουν τα δικά τους και δεν εφοδιάζουν τους πρατηριούχους dealers.

Ο Αντώνης Σάκος, πρόεδρος των Βενζινοπωλών στην Κέρκυρα επεσήμανε ότι σημειώνονται προβλήματα, αλλά τόνισε ότι ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός. Ακόμα κατήγγειλε ότι οι πρατηριούχοι της νησιωτικής Ελλάδας προμηθεύονται πιο ακριβά τα καύσιμα.

Πάντως, ο κ. Παΐδας πρόεδρος Ένωσης βενζινοπωλών Χίου τόνισε ότι στο νησί δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο Ευάγγελος Κότσος πρόεδρος της Ένωσης βενζινοπωλών Χανίων Κρήτης αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση πέρασε τώρα το νομοσχέδιο και όχι μετά την τουριστική περίοδο.

Παρέμβαση εισαγγελέα
Εντολή για σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος ατόμων που παρεμποδίζουν τη διέλευση φορτηγών και βυτιοφόρων ιδιωτών και εταιριών καυσίμων από και προς τα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης έδωσε στις αστυνομικές αρχές ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Ευάγγελος Μαδεμλής.
Την ίδια ώρα, η εισαγγελία της Αθήνας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αστυνομικές αρχές για να παρέμβει – εάν χρειαστεί – στην περίπτωση παρακώλυσης συγκοινωνιών ή παρεμπόδισης της τροφοδοσίας της αγοράς.

Στη Ρόδο, 59 φορτηγά αποκλείστηκαν το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι από μέλη τοπικού σωματείου ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης, τα οποία μετέφεραν οικοδομικά υλικά και ευπαθή προϊόντα.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: