Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Νέοι έλεγχοι από την τρόικα


Στις 26 Ιουλίου ξεκινούν τους ελέγχους τους οι εκπρόσωποι της τρόικας, προκειμένου να εξετάσουν την μέχρι στιγμής εφαρμογή του μνημονίου και παράλληλα να δώσουν κατευθύνσεις για το δεύτερο εξάμηνο.

Από την πρώτη επίσημη έκθεση προόδου θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που όπως όλα δείχνουν είναι μάλλον βέβαιη.

Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι τα 2,5 δισεκατομμύρια που πρόκειται να παράσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορούν να εισρεύσουν νωριτερα από τον Σεπτέμβριο, εάν η έκθεση συνταχθεί γρήγορα και εξεταστεί από το συμβούλιο του Ταμείου εντός του Αυγούστου.

Έπαινοι και "αγκάθια" από ΔΝΤ

Επαίνους, αλλά και "αγκάθια" καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ενδιάμεση έκθεση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει μεν ταχείς ρυθμούς και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, ωστόσο επισημαίνει οτι η παραοικονομία, οι υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και οι χρηματοοικονομικές πιέσεις από τις δημόσιες επιχειρήσεις απειλούν την οικονομία.

Επίσης, διαπιστώνει μείωση κόστους για το ασφαλιστικό επισημαίνοντας ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει από την πλήρη αναλογιστική μελέτη.

Θετικά αποτιμάται η προώθηση του Καλλικράτη. Σε ανάλογο πνεύμα σχολιάζονται κινήσεις όπως η προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΣΕ.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: