Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής


Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής συζητά την Παρασκευή η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε είναι ο σεβασμός στις αξίες και τις αρχές, δήλωσε ο προεδρος της εθνικής αντιπροσωπείας Φίλιππος Πετσάλνικος αναφερόμενος στην τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής.

Όπως τόνισε «είναι καθήκον μας, να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι τόσο οι βουλευτές όσο και η Βουλή ως θεσμός, δεν είμαστε αποκομμένοι από τη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά μέρος αυτής».

Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο οι αλλαγές αυτές αποτελούν υλοποίηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει από την αρχή της θητείας του, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού και της αποτελεσματικότητάς του προς όφελος του πολίτη.

Στις αλλαγές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

- Υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων και χρονικός περιορισμός της κατάθεσης τροπολογιών.

- Συστήνεται ειδική επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις συμβάσεις, ενώ κάθε υπουργείο θα ενημερώνει πλέον την αντίστοιχη διαρκή επιτροπή για την σύναψη συμβάσεων άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

- Σημαντική τομή αποτελούν ο περιορισμός και το εύρος της βουλευτικής ασυλίας, η οποία θα αίρεται για πράξεις που δεν σχετίζονται με πολιτική δράση των βουλευτών, ενω θα αναρτάται στο διαδίκτυο το πόθεν έσχες.

- Στο εξής απαγορεύεται η μονιμοποίηση στη Βουλή μετακλητών υπαλλήλων και η μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων σε αυτή.

- Το συνταξιοδοτικό των βουλευτών εναρμονίζεται με των δημοσίων υπαλλήλων.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: