Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Στοιχεία τηλεπικοινωνιών έξι μηνών θα κρατούν οι πάροχοι για λόγους εθνικής ασφάλειας


Παρουσιάστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα υποχρεώνονται να διατηρούν για έξι μήνες αρχείο με τις κλήσεις των συνδρομητών τους.

Σκοπός του νομοσχεδίου, με το οποίο η εθνική νομοθεσία εναρμονίζεται με την κοινοτική, είναι η διακρίβωση, διερεύνηση και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων και υποθέσεων εθνικής ασφάλειας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, διασκέδασε τις ανησυχίες περί παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα που θα διατηρούνται δεν αφορούν στο περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Πρόσθεσε ότι θα παραμένουν στα αρχεία του παρόχου και θα παραδίδονται στις αρχές για επεξεργασία μόνον εφόσον διαταχθεί η άρση του απορρήτου σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος. Όπως διευκρίνισε, το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει την προληπτική επεξεργασία των διατηρούμενων δεδομένων.

Τα δεδομένα θα καταστρέφονται αυτομάτως, μόλις περάσει το διάστημα των έξι μηνών. Αρμόδια εποπτική αρχή ορίζεται η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, τέλος, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων από τους παρόχους. Ο Χάρης Καστανίδης δεσμεύτηκε ότι θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: