Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Τα τεστ αντοχής φέρνουν εξελίξεις



Επιταχύνονται οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο μετά τα τεστ αντοχής

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο μετά τα σκληρά τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες και κατάφεραν να περάσουν όλες με επιτυχία πλην της Αγροτικής Τράπεζας.

Σύμφωνα ωστόσο με την «Καθημερινή», αξιοσημείωτο στα αποτελέσματα της Παρασκευής είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς πέρασε οριακά τον πήχη, καθώς στο δυσμενές σενάριο κατέγραψε βαθμολογία 6%, δηλαδή τη βάση. Η τράπεζα φέρεται να επιμένει στην πρότασή της για εξαγορά της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ωστόσο τα δεδομένα στη "μετά τεστ" εποχή είναι πλέον διαφορετικά.

Πάντως, και οι 6 ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό τεστ αντοχής εκτιμάται ότι θα χρειαστούν κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Ειδικά για την Αγροτική, σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος της τράπεζας, προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι έχει δοθεί.

Από την πλευρά της η ΑΤΕ, πρέπει να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στα τεστ μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Σημειώνει ακόμη πως έχει ήδη θωρακίσει τον ισολογισμό της με τις απαραίτητες και αναγκαίες προβλέψεις που έλαβε το έτος 2009 στο πλαίσιο της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της και γνωστοποίησε πως στην αύξηση θα συμμετάσχει και το Ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα, η φημολογία για συζητήσεις για συγχωνεύσεις μεταξύ ιδιωτικών τραπεζών είναι έντονες, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται κάτι, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να επανεξετάζει σοβαρά τη δημιουργία ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με τετραπλή συγχώνευση των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ATEbank, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Attica Bank), ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής του δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο.

Το Δημόσιο θα ορίσει σε μια εβδομάδα συμβούλους για τη διερεύνηση των μελλοντικών κινήσεών του στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Τα αποτελέσματα των τεστ αναμένεται να αξιολογηθούν τη Δευτέρα από τις αγορές, καθώς Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρά.

Ικανοποίηση σε ΕΕ και ΕΚΤ για τα αποτελέσματα
Τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, στα οποία υποβλήθηκαν συνολικά 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, χαιρέτισαν Εποπτική Αρχή Ευρωπαϊκών Τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, επισημαίνοντας τη διαφάνεια με την οποία διεξήχθησαν τα τεστ.

Σημειώνεται, δε, ότι τα τεστ αντοχής χρησιμοποίησαν υποθετικά δυσμενή σενάρια, τα οποία είναι πολύ απίθανο να πραγματοποιηθούν.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις τράπεζες, οι οποίες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ αντοχής, τονίζεται ότι θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και, αν χρειαστεί, να καταφύγουν σε διευκολύνσεις από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, με απόλυτη συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Θετικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών και η βελγική προεδρία της ΕΕ. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε ότι τα τεστ ήταν αυστηρά και διεξήχθησαν με απόλυτη διαφάνεια.

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής χαιρέτισε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.

"Ισχυρό το κυπριακό τραπεζικό σύστημα" λέει η Λευκωσία
Τα αποτελέσματα για τις δύο κυπριακές τράπεζες που έλαβαν μέρος στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, δηλ. της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank, είναι θετικά, και αυτό καταδεικνύει την ικανότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος να απορροφήσει ενδεχόμενους κλυδωνισμούς, αναφέρει το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων για τον τραπεζικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι "μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν συνιστά πρόβλεψη αναμενόμενων αποτελεσμάτων, αλλά δεικνύει τα αποτελέσματα σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα ακραία αυτά σενάρια και ως εκ τούτου, η πιθανότητα πραγματοποίησης τους παραμένει απομακρυσμένη".

"Τα σενάρια αυτά, περιλαμβάνουν πτώση του ΑΕΠ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ σε σχέση με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2010 και το 2011, καθώς και επιδείνωση στις αγορές Κυβερνητικών τίτλων, χειρότερη σε σύγκριση με την κατάσταση που παρατηρήθηκε στις αρχές του Μαΐου του 2010", καταλήγει η ανακοίνωση.

πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: