Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΝΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΧΡΗΜΑ





Νόμος υπ’ αριθμόν 2734

Εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα και άλλες διατάξεις

ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1999
ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΑΝ!!!!



Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος επ’ αμοιβή εκδιδομένων προσώπων

1. Πρόσωπο το οποίο εκδίδεται επ’ αμοιβή υποχρεούται να κατέχει πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος. Το πιστοποιητικό αυτό χορηγείται ύστερα από αίτησή του, από το νομάρχη του τόπου κατοικίας του, εφόσον στο ανωτέρω πρόσωπο συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Α. Έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του
Β. Είναι άγαμο ή τελεί σε χηρεία ή είναι διαζευγμένο.
Γ. Δεν πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ή άλλη μολυσματική νόσο. Οι νόσοι αυτές καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας.
Δ. Δεν πάσχει από οποιασδήποτε μορφής ψυχική νόσο και δεν είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών.
Ε. Δεν έχει καταδικαστεί έστω και με οριστική απόφαση για ανθρωποκτονία από πρόθεση (άρθρο 299 Π.Κ.) αποπλάνηση παιδιών (άρθρο 339 Π.Κ.) διευκόλυνση ακολασίας άλλων (άρθρο 348 Π.Κ.) μαστροπεία (άρθρο 349 Π.Κ.) σωματεμπορία (άρθρο 350 Π.Κ.) ληστεία (άρθρο 380 Π.Κ.) και εκβίαση (άρθρο 385 Π.Κ.), καθώς και για παράβαση των διατάξεων περί όπλων και ναρκωτικών.

2. Η χορήγηση του ανωτέρο πιστοποιητικού σε πρόσωπο αλλοδαπής υπηκοότητας προϋποθέτει επιπλέον τη νόμιμη παραμονή αυτού στη χώρα.

3. Το πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος ισχύει για χρονικό διάστημα τριών ετών και για την περιοχή της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Το εν λόγω πιστοποιητικό ανανεώνεται για ίσο χρόνο, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου. Για τα πρόσωπα αλλοδαπής υπηκοότητας το εν λόγω πιστοποιητικό ισχύει για όσο χρόνο διαρκεί η νόμιμη παραμονή τους στην χώρα εφόσον αυτή είναι μικρότερη της τριετίας.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Πρόνοιας, η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης, ανάκλησης και ανανέωσης του ανωτέρω πιστοποιητικού, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.



Άρθρο 2
Ιατρικός Έλεγχος

1. Πρόσωπα, που κατέχουν το πιστοποιητικό που προβλέπεται στο προηγούμενο άρθρο, υποχρεούνται κάθε δέκα πέντε μέρες να υποβάλλονται σε ιατρική εξέταση με μέριμνα των υγειονομικών υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Το αποτέλεσμα κάθε ιατρικής εξέτασης αναγράφεται στο βιβλιάριο υγείας.

2. Αν διαπιστωθεί ότι τα πρόσωπα που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους πάσχουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ή άλλη μολυσματική νόσο, υποβάλλονται σε θεραπεία έως ότου ιαθεί η νόσος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας υποχρεούνται σε αποχή από την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η θεραπεία παρέχεται δωρεάν από τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μπορεί όμως να παρέχεται με δική τους δαπάνη και από ιδιώτες ιατρούς σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν.1193/1981. Προς τούτο απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου στην αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και έγκρισή της. Η αποθεραπεία της νόσου βεβαιώνεται με σχετικό έγγραφο κρατικού νοσηλευτικού ιδρύματος.

3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας τριών μηνών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία διενέργειας του ιατρικού ελέγχου, καθώς και τα μέτρα για την διευκόλυνση και εξασφάλισή του.

Άρθρο 3
Εγκατάσταση προσώπων εκδιδομένων με αμοιβή

1. Πρόσωπο το οποίο κατέχει πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος για να εκδίδεται με αμοιβή υποχρεούται να εφοδιαστεί με άδεια εγκατάστασης και χρήσης του οικήματος εντός του οποίου θα ασκεί την ανωτέρω δραστηριότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχει την προς τούτο έγγραφη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του εν λόγω οικήματος. Αν πρόκειται για διαμέρισμα πολυκατοικίας απαιτείται η συγκατάθεση όλων των ιδιοκτητών και ενοίκων αυτής εκτός κι αν ο κανονισμός της απαγορεύει την άσκηση της εν λόγω δραστηριότητας. Η ανωτέρω συγκατάθεση του ιδιοκτήτη και των ιδιοκτητών και ενοίκων ισχύει μέχρι την λήξη της άδειας εγκατάστασης και χρήσης, έστω κι αν μεταβληθούν τα πρόσωπα αυτά και δεν ανακαλείται. Απαγορεύεται η εκμίσθωση ή η παραχώρηση της χρήσης του οικήματος για τον ανωτέρω σκοπό σε πρόσωπο που δεν κατέχει το προαναφερόμενο πιστοποιητικό. Τα οικήματα εντός των οποίων ασκείται η ως άνω δραστηριότητα, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως κατοικία. Η άδεια είναι προσωπική ισχύει για δύο χρόνια και ανανεώνεται για ίσο χρόνο με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις της αρχικής χορήγησής της. Κατά τον χρόνο ισχύος της εν λόγω αδείας δεν επιτρέπεται η χορήγηση στο ίδιο πρόσωπο δεύτερης άδειας για τον ίδιο σκοπό.

2. Η ανωτέρω άδεια χορηγείται από τον οικείο δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας ύστερα από σύμφωνη γνώμη επιτροπής η οποία συγκροτείται με απόφαση του νομάρχη και αποτελείται από τον εισαγγελέα πρωτοδικών του τόπου, όπου βρίσκεται το ακίνητο, ως πρόεδρο, το διευθυντή της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ως εισηγητή, τον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης ή της διεύθυνσης Ασφαλείας ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους, καθώς επίσης κι από ένα νομαρχιακό και ένα δημοτικό ή κοινοτικό, κατά περίπτωση, σύμβουλο που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από το αντίστοιχο νομαρχιακό δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο. Με την ίδια απόφαση ορίζεται κι ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ως Γραμματέας της Επιτροπής. Στον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής καταβάλλεται αποζημίωση το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας.

3. Οι δήμοι και οι κοινότητες καθορίζουν με απόφασή τους τον αριθμό των εν λόγω αδειών που επιτρέπεται να χορηγούνται στην περιφέρειά τους με βάση τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και ανάγκες που σχετίζονται κυρίως με τον πληθυσμό τους και τη σύνθεση αυτού, την ύπαρξη στρατοπέδων, λιμανιών και βιομηχανικών μονάδων, καθώς και με την ανάπτυξη εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων που επιβάλλουν απασχόληση ή διέλευση ατόμων από άλλες περιοχές. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του. Επίσης, δύναται να καθορίζουν περιοχές τους εντός των οποίων δεν επιτρέπεται η χορήγηση τέτοιων αδειών.

4. Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια, καθώς και σε χώρους που δεν είναι κύριας χρήσεως και δεν πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Επίσης, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν σε ακτίνα λιγότερο από 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές. Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου μπορεί αν αυξάνονται οι προαναφερόμενες αποστάσεις και να καθορίζονται και άλλα κτίρια, στα οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων, καθώς και οι αποστάσεις μεταξύ οικημάτων, στα οποία μπορούν τα εν λόγω πρόσωπα να εγκαθίστανται.

5. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης η οποία εκδίδεται εντός τριών μηνών από την δημοσίευση του παρόντος, καθορίζονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία έκδοσης της άδειας της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η άδεια αυτή, καθώς και οι υποχρεώσεις των κατόχων τους. Με την ίδια απόφαση μπορεί να καθορίζονται και ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα οικήματα, στα οποία εγκαθίστανται τα εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα, καθώς και το ωράριο λειτουργίας, εντός του οποίου τα πρόσωπα αυτά θα ασκούν την δραστηριότητά τους.

Άρθρο 4
Απαγόρευση επαγγελματικού ομαδικού εταιρισμού

1. Η χρήση οικημάτων για άσκηση επαγγελματικού ομαδικού εταιρισμού με οποιαδήποτε μορφή, όνομα ή τίτλο απαγορεύεται.

2. Κάτοχος άδειας εγκατάστασης και χρήσης οικήματος μπορεί να επιτρέπει κατόπιν εγγράφου δηλώσεως προς την αρμόδια αστυνομική αρχή, τη χρήση αυτού σε ακόμη δύο το πολύ εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα, που κατέχουν πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος, υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται έγγραφη προς τούτο συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του οικήματος ή οποία επισυνάπτεται στην ανωτέρω δήλωση και με τον περιορισμό ότι καθένα θα κάνει χρήση αυτού σε διαφορετικές ώρες. Τόσο ο κάτοχος της ανωτέρω άδειας εγκατάστασης, όσο και τα λοιπά πρόσωπα που κάνουν χρήση του ίδιου κατά τα ανωτέρω οικήματος, δεν επιτρέπεται να ασκούν την εν λόγω δραστηριότητα και σε άλλο οίκημα.

3. Η χορήγηση δεύτερης άδειας στο ίδιο οίκημα ή στην ίδια πολυκατοικία απαγορεύεται.

4. Η πρόσληψη υπηρετικού προσωπικού από κατόχους αδειών εγκατάστασης και χρήσης απαγορεύεται χωρίς άδεια του αρμόδιου νομάρχη. Η άδεια χορηγείται μόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα πέντε ετών, εφόσον πληρούν και τις προϋποθέσεις των εδαφίων γ’, δ’ και ε’ της παρ. 1 του άρθρου 1 και ισχύει για τρία χρόνια. Η διαδικασία έκδοσης, ανάκλησης και ανανέωσης της άδειας αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 1. Η διάταξη της παρ. 5 του ίδιου άρθρου έχει εφαρμογή και για τα πρόσωπα αυτά, τα οποία υποχρεούνται ανά εξάμηνο σε ιατρική εξέταση. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 2.

Άρθρο 5
Ποινικές κυρώσεις


1. Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο μηνών και με χρηματική ποινή όποιος:
Α. Εκδίδεται με αμοιβή χωρίς να κατέχει πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος ή χωρίς να υποβάλλεται στους σχετικούς ελέγχους της παρ. 1 του άρθρου 2.
Β. Εγκαθίσταται σε οίκημα χωρίς να είναι εφοδιασμένος με την άδεια που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 ή εκδίδεται με αμοιβή σε οίκημα κατά παράβαση των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 4.
Γ. Επιτρέπει την εργασία και σε άλλο εκδιδόμενο με αμοιβή πρόσωπο χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 4.
Δ. Προσλαμβάνει ή εργάζεται ως υπηρετικό προσωπικό κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 4.
Ε. Δεν υποβάλλεται στην θεραπεία που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 2 ή διακόπτει αυτήν πριν την ίαση της νόσου.
Στ. Εκμισθώνει ή παραχωρεί την χρήση οικήματος σε πρόσωπο που δεν κατέχει πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος ή άδεια εγκατάστασης ή το οίκημα δεν πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 3.

2. Πρόσωπο που εκδίδεται με αμοιβή και έρχεται σε σαρκική συνάφεια εν γνώσει ότι πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ή άλλη μολυσματική νόσο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.

3. Με την ποινή της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται όποιος διαπραγματεύεται ή μεσολαβεί με σκοπό να κατευθύνει πελατεία σε πρόσωπα εκδιδόμενα με αμοιβή εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.

4. Με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών τιμωρείται όποιος δημοσία παρενοχλεί το κοινό προκαλώντας αυτό σε σαρκική συνάφεια με άσεμνες φράσεις, στάσεις ή κινήσεις.


Άρθρο 6
Διοικητικές κυρώσεις

1. Η άδεια εγκατάστασης και χρήσης οικήματος αφαιρείται για χρονικό διάστημα από έναν έως τρεις μήνες και σε περίπτωση υποτροπής μέχρι έξι μήνες, ύστερα από γνώμη της επιτροπής της παραγράφου 2 του άρθρου 3, στις εξής περιπτώσεις:
Α. Όταν στο οίκημα εργάζονται πρόσωπα κατά παράβαση των παρ. 2 και 4 του άρθρου 4.
Β. Όταν μέσα στο οίκημα ή εξαιτίας της χρήσης αυτού τελούνται στην περιοχή εγγύς του οικήματος αξιόποινες πράξεις ή εκδηλώνονται αταξίες αντικοινωνικού χαρακτήρα που προκαλούν το κοινό αίσθημα ή δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία ή τη νεολαία ή τα ήθη.

2. Με την ίδια διαδικασία η άδεια ανακαλείται όταν εκλείψει έστω και μία από τις προϋποθέσεις της αρχικής χορήγησής της. Με την ίδια επίσης διαδικασία αφαιρείται οριστικά αν οι πράξεις ή αταξίες που αναφέρονται στο εδάφιο β’ της προηγούμενης παραγράφου συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι η άδεια αφαιρέθηκε προσωρινά δύο φορές.

3. Το οίκημα που χρησιμοποιείται για να εκδίδεται πρόσωπο με αμοιβή χωρίς την προβλεπόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 3 άδεια, ή χωρίς να έχει υποβληθεί η κατά το άρθρο 4 παρ. 2 δήλωση, κλείνεται και σφραγίζεται με απόφαση του αρμοδίου δημάρχου ή προέδρου κοινότητας. Επίσης, το οίκημα κλείνεται και σφραγίζεται και όταν έχει αφαιρεθεί ή ανακληθεί η χορηγηθείσα άδεια εγκατάστασης και χρήσης. Όποιος παραβιάζει τις σφραγίδες που έχουν τεθεί τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 178 του Ποινικού Κώδικα.

Άρθρο 7
Μεταβατικές διατάξεις

Πρόσωπα που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εκδίδονται με αμοιβή, υποχρεούνται να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εφοδιασθούν:
Α. Με το πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος του άρθρου 1, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την έκδοση της προβλεπόμενης στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου απόφασης.
Β. Με την προβλεπόμενη από το άρθρο 3 άδεια εγκατάστασης και χρήσης, μέσα στην ίδια προθεσμία, από την έκδοση του προβλεπόμενου από την παρ. 4 του ίδιου άρθρου προεδρικού διατάγματος. Η ανωτέρω υποχρέωση ισχύει και για τα πρόσωπα που κατέχουν την προβλεπόμενη από το άρθρο 9 του ν. 1193/1981 άδεια εγκατάστασης.

Άρθρο 8
Καταργούμενες διατάξεις

Οι διατάξεις του κεφαλαίου Β’ και του άρθρου 14 του κεφαλαίου Γ’ του ν. 1193/1981 (ΦΕΚ 220 Α’) από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται.


(Το άρθρο 9 λέει κάτι άσχετα για τους ειδικούς φρουρούς)


Άρθρο 10
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: