Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Προς ψήφιση το ν/σ για εμπορευματικές μεταφορές



Ουρές εκατοντάδων μέτρων παρατηρούνται και κοντά σε πρατήρια καυσίμων στους δρόμους της πρωτεύουσας


Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που αρχικά είχαν αναφερθεί στο προσχέδιο, διαμορφώνεται το ύψος των εισφορών υπέρ του δημοσίου για την απόκτηση νέων αδειών.

Συγκεκριμένα ορίζονται στο ποσό των 71.500 ευρω για φορτηγά 40 τόνων και στο ποσό των 102.000 ευρώ για βυτιοφόρα υγρών καυσίμων 42 τόνων.

Το μεταβατικό στάδιο προσαρμογής για τους κατόχους αδειών ορίζεται σε τρία έτη ενώ προβλέπεται σταδιακή μείωση της εισφοράς για νέες άδειες της τάξεως του 30% ετησίως.

Από τις 30 Ιουνίου 2013 το κόστος των εισφορών για την απόκτηση άδειας θα διαμορφωθεί περίπου στα 1500 ευρώ.

Σε ότι αφορά τους κατόχους αδειών, η αξία της άδειας τους θα υπολογίζεται στη μετοχική σύνθεση των νέων εταιρειών και θα εκπίπτει και στην εφορία.

Ουρές έξω από τα βενζινάδικα
Στο μεταξύ, ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης άρχισαν από τη Δευτέρα απεργία διαρκείας, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Έχουν σταθμεύσει τα οχήματά τους στην άνοδο της Αθηνών Λαμίας στη Μεταμόρφωση και στη λεωφόρο Σχιστού.

Πάντως, κανονικά φορτώνουν τα φορτηγά ιδιωτικών εταιρειών.

Ουρές εκατοντάδων μέτρων παρατηρούνται και κοντά σε πρατήρια καυσίμων στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ τα πρατήρια στεγνώνουν από αμόλυβδη βενζίνη. Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι ώς την Τετάρτη η αγορά θα έχει στερέψει παντελώς από καύσιμα.

«Το 80% των πρατηρίων δεν διαθέτει αρκετά καύσιμα καθώς αιφνιδιαστήκαμε απο την εξαγγελία της απεργίας το Σάββατο», είπε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Μακρυβέλιος, μέλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

«Το 90% των πρατηρίων που ήταν ανοιχτά την Κυριακή, δεν έχουν καύσιμα τη Δευτέρα, ενώ και όσα είχαν τη Δευτέρα το πρωί καύσιμα, αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός ζήτησης, μέχρι το απόγευμα θα έχουν στερέψει» είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλης Κιούσης..

Ο κ. Κιούσης γνωστοποίησε ότι τη Τρίτη το πρωί θα συνεδριάσει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, από την Τετάρτη.

Μιλώντας στον σταθμό μας ο γενικός γραμματέας του σωματείου βυτιοφόρων υγρών καυσίμων δημόσιας χρήσης Άγγελος Φάλαρης, κατηγόρησε το υπουργείο ότι αιφνιδίασε τον κλάδο χωρίς να προηγηθεί διάλογος.
Απεργία και για το ν/σ για τη χωροθέτηση των βενζινάδικων
Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκαλεί και η διάταξη του νομοσχεδίου για τη χωροθέτηση των βενζινάδικων.

Η διάταξη καταργεί την απόσταση των 200 μέτρων που πρέπει να έχει το ένα πρατήριο από το άλλο, διατηρεί ωστόσο την απόσταση των 50 μέτρων από χώρους μαζικής συνάθροισης πάνω από 50 ατόμων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι βενζινάδικα που σήμερα λειτουργούν σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και άλλους τέτοιους παρόμοιους χώρους θα πρέπει να απομακρυνθούν. Για το σκοπό αυτό, δίνεται δωδεκαετής προθεσμία για τη μετακόμιση των πρατηρίων αυτών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ανακοίνωσε επ’ αόριστον απεργία από την ημέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, πιθανότατα την Τετάρτη.

πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: