Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Βατικανό: πιο αυστηροί οι κανόνες για την παιδεραστία


Το Βατικανό εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας μετά από μια σειρά σκανδάλων κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς. Στόχος είναι να επιταχύνονται οι διαδικασίες όταν μια περίπτωση χαρακτηριστεί «επείγουσα».

Στο κείμενο που το Βατικανό ονόμασε: «Κανόνες για τα πιο σοβαρά αδικήματα», προβλέπονται γρήγορες διαδικασίες για τη διευθέτηση των πιο επειγουσών ή σοβαρών περιπτώσεων, επιτρέποντας τον διορισμό «λαϊκών» στα δικαστήρια.


Σύμφωνα με τους νέους και αυστηρότερους κανόνες, η παραγραφή για την παιδεραστία αυξάνεται από τα 10 στα 20 χρόνια μετά την ενηλικίωση του θύματος, δίνοντας τη δυνατότητα στα θύματα να καταγγείλουν την κακοποίηση τους μέχρι την ηλικία των 38 ετών. Επιπλέον, η σεξουαλική κακοποίηση νοητικά ανάπηρων, εξισώνεται με την παιδεραστία , ενώ παράλληλα εισάγεται το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας.


Τέλος, η «χειροτονία γυναικών» ορίζεται ως «σοβαρό αμάρτημα» κατά των εκκλησιαστικών κανόνων.


Αν και τα δυο θέματα δεν εξισώνονται σε καμία περίπτωση, στόχος του Βατικανού είναι να αντιμετωπίσει το διευρυνόμενο κίνημα υπέρ της χειροτόνησης γυναικών.
πηγη:star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: