Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Μεγάλος θόρυβος παγκοσμίως για την διαρροή των 90.000 απόρρητων εγγράφων πολέμου από την Wikileaks.


Το λαβαμε απο:teledatanews.blogspot.com

Μερικοί το συγκρίνουν με το άνοιγμα των εγγράφων του Πενταγώνου κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, ή με το άνοιγμα των εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Είναι ίσως κάτι μεγαλύτερο. Σε αντίθεση με τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, αυτή την φορά το Wikileaks έδωσε την δυνατότητα σε όλον τον κόσμο να διαβάσει και να επεξεργαστεί πάνω από 90.000 στρατιωτικά έγγραφα που αποκαλύπτουν γεγονότα που ίσως φέρνουν τις ΗΠΑ να ακροβατούν μεταξύ νομιμότητας και εγκλημάτων πολέμου.


Το Wikileaks μοιράστηκε τα απόρρητα αυτά έγγραφα με τις New York Times, την the Guardian και την Der Spiegel. Αυτό με τον μόνο όρο να μην δημοσιεύσουν τίποτα μέχρι την Κυριακή που πέρασε.

Η Guardian μάλιστα προχώρησε στο να παρέχει έναν πίνακα με περίπου 200 περιστατικά που αναφέρονται στα έγγραφα. Δίνει την δυνατότητα με παραπομπή να μπορουν οι αναγνώστες της να βλέπουν με την χρήση Google Maps τα σημεία όπου συνέβησαν τα περιστατικά. Περιστατικά που συμπεριλαμβάνουν επιθέσεις σε άμμαχο πληθυσμό από τις δυνάμεις του NATO, συμμαχικές δυνάμεις που δέχτηκαν φίλια πυρά, μονάδες του Αφγανιστάν που επιτίθονται μεταξύ τους όπως και διάφορες διαδηλώσεις.

Η Guardian όπως και ο ιδρυστλησ του wikileaks σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο διαβεβαιώνουν πως καμμία από τις πληροφορίες που διέρευσαν σήμερα δεν αποτελούν κίνδυνο για τις μονάδες του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Το Wikileaks είναι μια διεθνής οργάνωση με βάση την Σουηδία η οποία ιδρύθηκε με σκοπό να δημοσιεύει ευαίσθητες πληροφορίες για κυβερνήσεις και άλλες οργανώσεις. Παλαιότερες δημοσιεύσεις συμπεριλαμβάνουν το άνοιγμα του Yahoo email της πρώην υποψήφιας για αντιπρόεδρος στις ΗΠΑ, Sarah Palin, μία ολόκληρη βάση δεδομένων του Κονγκρέσσου με πληροφορίες που υπολογίζεται να αξίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια και έναν κατάλογο με τους premium συνδρομητές στην ιστοσελίδα του σχολιαστή στο κανάλι Fox, Bill O'Reilly.

Ο ιδρυτής και διευθυντής του Wikileaks είναι πρώην δημοσιογράφος από την Αυστραλία και λέγεται Julian Assange. Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα είπε πως τα περιστατικά που περιγράφονται στα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα αναδεικνύουν εγκλήματα πολέμου από το NATO και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Επίσης δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την αντίστοιχη της Αυστραλίας να παρακολουθούν τον ίδιο και το προσωπικό του Wikileaks.

Κατά δήλωση του η ομάδα που εργάζεται στο Wikileaks είναι πολύ μικρή και πως επιπλέον υπάρχουν περίπου 800 εθελοντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: