Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Μεταβίβαση της εξουσίας στην Καμπούλ έως το 2014


Το στόχο του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι για την ανάληψη του ελέγχου της ασφάλειας της χώρας από τις αφγανικές δυνάμεις έως το τέλος του 2014, υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της διεθνούς διάσκεψης της Καμπούλ, η οποία υιοθετήθηκε την Τρίτη.

"Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την υποστήριξή της στο στόχο του προέδρου του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον οποίο οι αφγανικές εθνικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να πραγματοποιούν και να διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλες τις επαρχίες έως το τέλος του 2014", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη διάσκεψη, ο Καρζάι δήλωσε αποφασισμένος η κυβέρνησή του να μπορεί να αναλάβει την ασφάλεια της χώρας με χρονικό ορίζοντα το 2014 ενώπιον περισσοτέρων από 70 εκπροσώπων δωρητριών χωρών και διεθνών οργανώσεων.

Ο Καρζάι προσέθεσε ότι επιθυμεί να καταλήξει "τους προσεχείς μήνες" σε μια "συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες αυτής της μεταβίβασης" του ελέγχου με τους διεθνείς συμμάχους του.

Η διεθνής κοινότητα αποφάσισε επίσης σήμερα στη διεθνή διάσκεψη της Καμπούλ να προσφέρει την υποστήριξή της στο "πρόγραμμα συμφιλίωσης" με τους Ταλιμπάν του προέδρου Καρζάι, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση.

"Οι μετέχοντες χαιρετίζουν και υποστηρίζουν κατ'αρχήν το Πρόγραμμα για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, το οποίο είναι ανοιχτό σε όλα τα μέλη της αφγανικής ένοπλης αντίστασης (...) τα οποία απαρνούνται τη βία, δεν έχουν δεσμούς με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, σέβονται το Σύνταγμα", σημειώνουν οι εκπρόσωποι των 70 δωρητριών χωρών και των διεθνών οργανώσεων που συναντήθηκαν στην Καμπούλ.

Στην τελική ανακοίνωση υπογραμμίζεται τέλος ότι τα μισά από τα δισεκατομμύρια δολάρια της διεθνούς βοήθειας που προορίζεται για το Αφγανιστάν θα πρέπει να περάσουν από τον προϋπολογισμό της αφγανικής κυβέρνησης μέσα σε δύο χρόνια.

"Οι μετέχοντες επαναλαμβάνουν ότι υποστηρίζουν σθεναρά να περάσει τουλάχιστον το 50% της βοήθειας για την ανάπτυξη μέσω του προϋπολογισμού της αφγανικής κυβέρνησης μέσα σε δύο χρόνια", καταλήγει η τελική ανακοίνωση.

Ο στόχος να μεταφερθεί η ευθύνη για την ασφάλεια του Αφγανιστάν στις δυνάμεις της χώρας μέχρι το 2014 είναι "ρεαλιστική", δήλωσε από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό NPR.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: