Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

"Μουντές" προβλέψεις από Moody’s


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τέσσερις βαθμίδες προέβη τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος.

Η Moody’s αξιολόγησε την ελληνική οικονομία με Βa1 απο Α3 που ήταν η προηγούμενη αξιολόγηση.

Παρά το γεγονός ότι ο οίκος αναγνωρίζει πως το πακέτο διάσωσης περιορίζει τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών ωστόσο προσθέτει οτι ο μακροοικονομικός κίνδυνος και το ρίσκο στην εφαρμογή του προγράμματος είναι σημαντικά.

Η βαθμολογία Ba1 αντικατοπτρίζει "τους κινδύνους που συνδέονται με το σχέδιο διάσωσης που τέθηκε σε εφαρμογή από τις χώρες της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", εξηγεί ο οίκος σε ανακοίνωση του.


Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου η Moody's είχε υποβαθμίσει κατά μία βαθμίδα, από Α2 σε Α3, την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων προαναγγέλλοντας ότι θα προχωρούσε εντός των επομένων μηνών και σε νέα.

Στάση αναμονής από Fitch
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch πάντως δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δήλωσε κορυφαίος αναλυτής της εταιρίας, ερωτηθείς σχετικά, μετά την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την Ελλάδα.

Ερωτηθείς, εάν ο οίκος Fitch σχεδιάζει να υποβαθμίσει την Ελλάδα, ο αναλυτής της εταιρίας, Κρις Πράις απάντησε: "όχι στο άμεσο μέλλον".

"Έχουμε ήδη δηλώσει ότι -εκτός εάν υπάρξει μία μείζων, απρόβλεπτη εξέλιξη- θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί", δήλωσε ο αναλυτής του οίκου Fitch στο Ρόιτερ. "Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψή μας. Αισθανόμαστε άνετα να έχουμε (την Ελλάδα) στο όριο του επενδυτικού επιπέδου", πρόσθεσε.

Ο οίκος Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στο επίπεδο ΒΒΒ-, στο χαμηλότερο επίπεδο από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπου θεωρητικά μία χώρα έχει άνω του 50% πιθανότητες για υποβάθμιση.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει εκ νέου τη φημολογία ότι υπάρχει σχέδιο παροχής οικονομικής βοηθείας στην Ισπανία

Όπως αναγνώρισε πάντως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας της Ιβηρικής Καρλος Οκάνα υπάρχει πρόβλημα με την ρευστότητα ορισμένων ισπανικών τραπεζών, ωστόσο η Μαδρίτη δεν συζητά για μια ελληνικού τύπου διάσωση.

Όπως ανακοινώθηκε, επτά ταμιευτήρια στη χώρα βρίσκονται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με στόχο τη συνένωσή τους.
ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: