Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Eπιστολή Β.Πούτιν προς Γ.Παπανδρέου: "Πληρώστε με αγροτικά προϊόντα τα BMP-3HEL"!


Mε επιστολή του στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτει μεν θέμα άμεσης υλοποίησης της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας των 420+30 ΤΟΜΑ BMP-3HEL, αλλά με έναν τέτοιο τρόπο που δείχνει αφ’ενός μεν την διάθεση της Ρωσίας να μην διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά ταυτοχρόνως και να βοηθήσει στην ελληνική οικονομία: Προτείνει την αποπληρωμή μέρους του προγράμματος, ύψος 1,3 δις. ευρώ με … ελληνικά προϊόντα κυρίως αγροτικά!

Οι παράμετροι της ρωσικής πρότασης είναι τέτοιες που πολύ δύσκολα θα αγνοηθούν από ελληνικής πλευράς: Περίπου 450 εκατ. ευρώ σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα απορροφηθούν από την ρωσική εσωτερική αγορά σε μία εποχή που οι Έλληνες αγρότες δεινοπαθούν να πετύχουν εξαγωγές λόγω ευρώ, ειδικά σε χώρες εκτός της ευρωζώνης.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη αγορά ελληνικών αγροτικών προϊόντων, εκτός της ευρωζώνης, αλλά και εδώ οι εξαγωγές υπέστησαν μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης. Η πρόταση που περιλαμβάνεται στην επιστολή του Β.Πούτιν έγινε ευμενώς δεκτή από ελληνικής πλευράς και φαίνεται ότι πλέον υπάρχουν δυνατότητες επιτάχυνσης του προγράμματος.

Είναι η πρώτη φορά που θα συνδεθεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας με ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής! Η μοναδική περίπτωση στο παρελθόν που είχε συμβεί κάτι ανάλογο, αλλά σε πολύ περιορισμένο βαθμό και υπό την μορφή αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ήταν η προμήθεια των 40 Mirage 2000EGM/BGM το 1986, αλλά χωρίς τα απ’ευθείας οφέλη για την ελληνική οικονομία που θα υπάρξουν τώρα.

Σήμερα υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία, υπό τον Ρώσο «αρχιτέκτονα» των εξαγωγών αμυντικού υλικού Μ.Δημήτριεφ επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είχε συνάντηση με τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, το οποίο και ενημέρωσαν για το περιεχόμενο της νέας ρωσικής πρότασης.

Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά έχει αποδεχθεί να μην υπάρξουν εκταμιεύσεις για το πρόγραμμα (π.χ. προκαταβολή) εντός του 2010 που είναι η πιο δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, αλλά οπωσδήποτε να «σφραγιστεί» το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει δεκτό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας, μίλησε με θετικά λόγια για το περιεχόμενο της πρότασης Πούτιν και συμφωνήθηκε η επανενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγματεύσεων.

Σε ότι αφορά το βιομηχανικό έργο και την εγχώρια βιομηχανική συμπαραγωγή έχει επέλθει αρχική συμφωνία για περίπου 350 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία αυτή την στιγμή κυριολεκτικά «κρέμεται» από αυτό το πρόγραμμα.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία στιγμή πριν από δύο εβδομάδες ματαιώθηκε ταξίδι επιτροπής του ΓΕΣ στις ΗΠΑ, οι οποίοι επρόκειτο να επιθεωρήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα ηλικίας 25 ετών μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ M2 Bradley (σχετικό άρθρο στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί).

Σε μία γενικότερη θεώρηση των ελληνορωσικών σχέσεων, η Ρωσία φαίνεται ότι κάνει την ύστατη κίνηση προκειμένου να επανέλθουν οι σχέσεις των δύο χωρών σε ένα καλύτερο επίπεδο, μετά από την «τρικυμία» των αγωγών…

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aνανέωση: Συζήτηση στην Βουλή για το παραπάνω θέμα έγινε πριν από λίγο μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο πρόεδροες του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: "Σήμερα, σε λίγο, θα σας παραδοθεί επιστολή του Πρωθυπουργού Πούτιν για μία σχέση συνεργασίας που ωφελεί την πατρίδα. Μία προσοάθεια την οποία κάνουμε πολλοί, μια προσπάθεια να μπορέσουμε να έχουμε σχέσεις με την Ρωσία με κλήρινγκ, δηλαδή να επαναφέρουμε ένα νεκρό στοιχείο για την ελληνική οικονομία εν δράσει. Πιστεύω, λοιπόν, αυτήν την τελευταία ευκαιρεία να την πιάσουμε. Ο μονόδρομος της Τρόϊκας μας καταδικάζει σε αδύνατες επιλογές. Ας ανοίξουμε λοιπόν τις επιλογές μας και σε άλλους χώρους και σε άλλους φορείς και σε άλλα κράτη έξω από την Τρόϊκα".

Στην απάντησή του ο πρωθπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε με θετικό τρόπο για την κίνηση των Ρώσων λέγοντας μεταξύ άλλων: "Και στην Ρωσία είχα προσωπικά επαφές και με τον κ.Πούτιν και με τον κ.Μεντβέντεφ. Έχουμε μία πολύ καλή θετική συνεργασία. Είμαστε ανοικτοί σε θέματα κλήρινγκ".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: