Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Διαφωνία Γαλλίας – Ρωσίας για το ελληνικό χρέος


Διαφωνία μεταξύ Μόσχας και Παρισιού καταγράφηκε το Σάββατο με αφορμή την αναδιάρθρωση ή μη του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι αναμένει η Ελλάδα να ζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της από τους πιστωτές της, λίγες μέρες μετά την νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody’s, η οποία προκάλεσε την οργή των Βρυξελλών.
Ο Αλεξέι Κουντρίν είπε ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν αποδεκτή από τις αγορές και επέμεινε ότι θα ήταν λάθος να περιγραφεί η αναδιάρθρωση ως χρεοκοπία από την κυβέρνηση της Ελλάδας.

"Θα επέτρεπα την ανάταξη του ελληνικού χρέους, που δεν θα ήταν ευχάριστη", είπε ο Κουντρίν στη διάρκεια του ετήσιου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

"Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μίνι-χρεοκοπία αλλά δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για χρεοκοπία με όλη τη σημασία της λέξεως. Θα είναι κάτι πιο πολύπλοκο", είπε ο ίδιος.

"Δεν θα είναι βαθιά αναδιάρθρωση, θα είναι αποδεκτή από τις αγορές", τόνισε προσθέτοντας ότι η προσδοκία της ανάταξης έχει ήδη αποτιμηθεί από τις αγορές.

Ωστόσο, η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, έδειξε να διαφωνεί με τις δηλώσεις του Κουντρίν, καθώς είπε ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν εξαρτάται από κανενός είδους αναδιάρθρωση του χρέους της.

Η ελληνική κυβέρνηση "ξεκινά να μεταρρυθμίζει και να αλλάζει βαθιά την ελληνική οικονομία, επομένως, για μένα, τουλάχιστον, αυτό είναι που μετράει ", είπε στο ίδιο Φόρουμ.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική οικονομία σχεδόν κατέρρευσε το 1998 όταν κήρυξε αδυναμία εξυπηρέτησης χρεών στον απόηχο της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά σήμερα έχει ανακάμψει.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: