Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

"Τα κυβερνητικά μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν"


Ως πρωτοβουλία που είχε αποτέλεσμα, και όχι σαν κίνηση εντυπωσιασμού παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας την απόφασή του να αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία ζητούσε ο κ. Παπούλιας να περιμένει τη γνωμόδοτηση του ΣτΕ προτού υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέδωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ενσωματώσει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο τα εργασιακά θέματα τα οποία επρόκειτο να ρυθμιστούν με το ΠΔ στην επιστολή αυτή.

«Παρέκαμπταν το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αποφάσισαν ξαφνικά να αλλάξουν άποψη. Το πέτυχε αυτό η πίεση που ασκήθηκε από την κοινωνία» δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν εισηγήθηκε στον κ. Παπούλια να προκαλέσει θεσμική κρίση, αλλά του επισήμανε ότι το ΠΔ βρίσκεται τα όρια της αλλοίωσης του πολιτεύματος.

«Του επισήμανα προτού υπογράψει όχι μόνο να περιμένει τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, αλλά και να ζητήσει από τον πρόεδρο του Συμβουλίου παραπομπή του διατάγματος στην Ολομέλεια και ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε θετικά» σημείωσε.

Για το μνημόνιο δήλωσε ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις και αντιστάσεις είναι καθοριστικές και θα καθορίσουν και την αντίδραση των δανειστών μας.

«Όταν ψήφιζε το εθνικό κοινοβούλιο τη λεγόμενη δανειακή σύμβαση, δεν ήταν γνωστές οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της, και ο πρωθυπουργός έπρεπε να τις κάνει γνωστές» σημείωσε, κάνοντας λόγο για ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι «δεν είναι εναλλακτικός δρόμος η ισοπέδωση της κοινωνίας. Αν δεν αντιδράσει η ελληνική κοινωνία, τότε το μέλλον που μας περιμένει είναι πολύ χειρότερο. Εμείς επιμένουμε ότι και σήμερα ακόμη η μόνο εναλλακτική προοπτική είναι η απεμπλοκή από αυτό το σκληρό πλαίσιο. Αν δεν υπάρξει απεμπλοκή οδεύουμε με μαθηματική χρεοκοπία σε 3 χρόνια».

Αναφερόμενος εξάλλου στα νέα εργασιακά και ασφαλιστικά μέτρα σχολίασε ότι «ακόμη και αν περάσουν δεν μπορούν να εφαρμοστούν, οδηγούν σε παράνοια».

«Πολύ φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε όξυνση της κοινωνικής έντασης, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί» επισήμανε.

«Δεν μπορεί να πάει μακριά η κυβέρνηση, η πολιτική της δεν ακουμπάει πουθενά. Η εξέλιξη της προσφυγής στις κάλπες είναι μια εξέλιξη για την οποία είμαστε προετοιμασμένοι. Εμείς ζητούμε αλλαγή πολιτικής» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, την αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας και τις πρωτοβουλίες Αλαβάνου ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η δυνατότητα να προχωρά κανείς ενωμένος χωρίς διακριτό στίγμα δεν είναι και τόσο θετική. Δεν πρέπει να απαντήσω εγώ γιατί δύο εξαίρετοι πολιτικοί άνδρες που ετίμησαν και ετιμήθηκαν από το χώρο τους επιλέγουν να διαφοροποιηθούν σε περίοδο κρίσης. Περιμένω να ακούσω εναλλακτικό σχέδιο και από τις δύο πλευρές σε σχέση με τη γραμμή που ακολουθούμε».
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: