Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Σκίζει το «χάπι της επόμενης ημέρας»



Πού καταλήγει αυτή η ανώριμη συμπεριφορά; Μεταξύ άλλων στο λυπηρό γεγονός ότι το 8,2% των κοριτσιών δηλώνει, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι έχει κάνει χρήση επείγουσας αντισύλληψης, ή αλλιώς του αποκαλούμενου «χαπιού της επόμενης ημέρας». Ενα φάρμακο που πρέπει να λαμβάνεται με ειδική συνταγογράφηση, αλλά το οποίο, ως φαίνεται, τα μικρά κορίτσια το έχουν περάσει για ...καραμέλα.
Και βέβαια υπάρχουν πολλά ακόμη ...παρατράγουδα ικανά να αλλάξουν ριζικά, ακόμη και να καταστρέψουν τη ζωή των εφήβων. Για παράδειγμα μια ανεπιθύμητη κύηση, η οποία οδηγεί στη γέννηση ενός παιδιού από ένα ...παιδί. Αν και η συγκεκριμένη μελέτη δεν περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με ανεπιθύμητες κυήσεις, η κυρία Τσίτσικα σημειώνει ότι αναδρομική μελέτη δύο μεγάλων μαιευτηρίων της χώρας μας που διήρκεσε 10 και πλέον έτη (1985- 1998) έδειξε ότι το 7,53% των γεννήσεων ήταν από έφηβες μητέρες. «Η εφηβική κύηση είναι υψηλού κινδύνου με επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας και του παιδιού, ενώ συνδέεται και με υψηλά ποσοστά αυτόματης αποβολής τα οποία φθάνουν ως και στο 14%».
Μεγάλος αριθμός εφήβων κοριτσιών όμως αποφασίζει να θέσει ένα τέλος σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Εκτιμάται ότι περίπου μισές από τις εφηβικές εγκυμοσύνες καταλήγουν σε άμβλωση με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των κοριτσιών, αλλά και για τη μελλοντική γονιμότητά τους. Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας «το θέμα των αμβλώσεων στις εφήβους καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου.Ελπίζουμε ότι με μια νέα μελέτη την οποία ξεκινήσαμε θα έχουμε κάποια αποτελέσματα σχετικά με τις αμβλώσεις των εφήβων σε λίγους μήνες».
Επίσης...
->Αύξηση στα νοσήματα του σεξ

->Ζεις το «τώρα», πληρώνεις το «μετά»

Δεν υπάρχουν σχόλια: