Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

«Επιστροφή στις ημέρες του Ντίκενς»


Μέχρι τα 70 θα εργάζονται οι Βρετανοί, σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις που μελετά η κυβέρνηση μετά τις σημαντικές αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους άνδρες στα 66 έτη (από τα 65 που ισχύει σήμερα) θα γίνει πιθανότατα το 2016, αντί για το 2024 που είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Επίσης η κυβέρνηση θα προωθήσει τη μετέπειτα σταδιακή αύξηση έως τα 70 χρόνια ή ακόμα περισσότερο και την εξίσωση ανδρών και γυναικών σε αυτό το επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή οι γυναίκες στη Βρετανία συνταξιοδοτούνται στα 60.

Εκπρόσωποι συνταξιούχων και εργαζομένων τόνισαν ότι οι αλλαγές πλήττουν τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, ενώ ο ηγέτης ενός εκ των ισχυρότερων συνδικάτων χαρακτήρισε τα σχέδια «επιστροφή στις ημέρες του Ντίκενς».

Στα μέτρα που προωθεί ο κ. Ντάνκαν-Σμιθ είναι και η κατάργηση του δικαιώματος της εργοδοσίας να απολύει υπαλλήλους που φτάνουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Η κυβέρνηση Συντηρητικών - Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχει ανακοινώσει εξάλλου ότι η ετήσια αύξηση της πλήρους κρατικής σύνταξης, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 119 ευρώ την εβδομάδα (97.65 στερλίνες) θα διαμορφώνεται ανάλογα με το μέσο εισόδημα, τις τιμές ή ποσοστό 2,5%, όποια τιμή είναι μεγαλύτερη.

Εξάλλου, στο στόχαστρο της κυβέρνησης συνασπισμού έχουν τεθεί οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως σχολίασε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, τα συνταξιοδοτικά πακέτα του δημοσίου δεν μπορούν να συντηρηθούν από το κράτος.

Εν τω μεταξύ, ο Ντέιβιντ Κάμερον απέστειλε επιστολή στους περισσότερους από 6 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ζητώντας τους να υποδείξουν τρόπους περιορισμού του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών τους. Ο έκτακτος προϋπολογισμός προβλέπει ήδη διετές πάγωμα μισθών για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: