Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Κρίσιμο ραντεβού με τους προμηθευτές


Συνάντηση με τους προμηθευτές δημοσίων νοσοκομείων που έχουν σταματήσει τη διάθεση υλικών περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα έχουν στις 4 το απόγευμα οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

«Το πάρτι τελείωσε και στο χώρο της υγείας», διαμήνυσε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μιλώντας σε ημερίδα έκανε λόγο για εκβιαστική στάση των προμηθευτών που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της έλλειψης υλικών.

Όπως εξήγησε, «μερίδα προμηθευτών δεν αποδέχονται τους όρους του διακανονισμού και άλλοι δεν θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες που επιβάλουμε για να υπάρξει επιτέλους τάξη εποπτεία και χαμηλότερες τιμές στην προμήθεια των αναλώσιμων ειδών».

Η υπουργός Υγείας κάλεσε τους προμηθευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών, τονίζοντας ότι όταν εκβιάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτό είναι εις βάρος και του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των γιατρών στον «Ευαγγελισμό», Ηλία Σιώρας, ζήτησε επίταξη των προμηθευτών, ενώ ο Παναγιώτης Στραβόλαιμος, από το Σύνδεσμο Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας, απέρριψε τα περί εκβιασμών από την πλευρά των προμηθευτών.

Σημειώνεται ότι η έλλειψη απαραίτητων υλικών στα δημόσια νοσοκομεία έχει οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, χειρουργεία αναβάλλονται, ενώ δεν πραγματοποιούνται ακόμη και βασικές εξετάσεις. Μόνο στο Τζάνειο η λίστα αναμονής για χειρουργεία στην ορθοπεδική κλινική αριθμεί περισσότερους από 2.000 ασθενείς.

Για κατάρρευση των νοσοκομείων κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ. Ο κ. Σαλμάς τονίζει ότι μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία με το ΕΣΥ παρείχαν δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες παρά τα όποια χρηματοδοτικά προβλήματα και προσθέτει:

«Σήμερα, για πρώτη φορά, οι πολίτες της χώρας μας δεν λαμβάνουν σωστές υπηρεσίες Υγείας, μιας και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, τα εργαστήρια αδυνατούν για τις βασικές εξετάσεις, λείπουν βασικά φάρμακα και, παράλληλα, τα χρέη διογκώνονται υπέρμετρα. Επειδή, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο πρωθυπουργός και επειδή η ετήσια πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 800 εκατ. ευρώ και έχουμε φτάσει, ήδη, στο 1 δισ. ευρώ, πλέον, η ευθύνη είναι στον ίδιο τον πρωθυπουργό».
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: