Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Νέα εποχή στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις - Στον ΠΟΕ η Ρωσία


"Ρυθμίσαμε από την αρχή» την σχέση ΗΠΑ και Ρωσίας, ανέφεραν από κοινού ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντ.Μεντβέντεφ από τον Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες σε κάποια σημεία των σχέσεων με τη Μόσχα, τις οποίες όμως οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα «προσεγγίσουν με ειλικρίνεια».

Όπως ανακοίνωσαν Μπ.Ομπάμα και Ντ.Μεντβέντεφ, οι δύο χώρες θα βελτιώσουν τη συνεργασία τους στον αγώνα εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας και θα ενισχύσουν τις οικονομικές τους σχέσεις.

Το Κρεμλίνο όμως έλαβε από τον Αμερικανό πρόεδρο το μεγαλύτερο διπλωματικό δώρο στο οποίο μπορούσε να υπολογίζει: Το πράσινο φως για την ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η Ρωσία επιθυμούσε διακαώς να γίνει μέλος του ΠΟΕ, αλλά η αμερικανική υποστήριξη στο αίτημά της συνοδευόταν μέχρι τώρα από όρους.

«Η Ρωσία ανήκει στον ΠΟΕ» δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα.

Από την πλευρά του, μάλλον διστακτικός, ο Ντ.Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως η Ρωσία στηρίζει προσπάθειες που θα οδηγήσουν στην έξοδο της κεντρασιατικής χώρας από τη φτώχεια και τον εκσυγχρονισμό της.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να συντονίζουν από κοινού την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κιργιζία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: