Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Αυξομειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Τη θέσπιση Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας με εκπτώσεις έως 20 % για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διαψεύδοντας παράλληλα τις πληροφορίες περί επικείμενων αυξήσεων, με εξαίρεση την αύξηση του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η οποία δεν αφορά τους οικιακούς καταναλωτές.
Πάντως, από την αύξηση του τέλους για τις ΑΠΕ θα ζημιωθούν περίπου 3,5 εκατομμύρια καταναλωτές που ανήκουν στα εμπορικά, βιομηχανικά και βιοτεχνικά τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς θα κληθούν θα πληρώσουν σημαντικές αυξήσεις. Και αυτό γιατί η ΔΕΗ αποφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρησης να αυξήσει το ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ στα 5 ,57 λεπτά, ανά χίλιες κιλοβατόρες.
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θεσπίζεται με απόφαση που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα υπογραφεί μέσα στο μήνα. Προϋποθέσεις για την εφαρμογή του είναι:

- Το ετήσιο εισόδημα να είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο.

- Η τετραμηνιαία κατανάλωση να είναι τουλάχιστον 200kWh και έως και 800kWh.

- Το ρεύμα να χρησιμοποιείται για την κάλυψη αναγκών της πρώτης κατοικίας (δεν θα ισχύει δηλαδή σε εξοχικά).

- Ο μετρητής να είναι μονοφασικός.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα εφαρμόζεται και όταν η κατανάλωση κυμαίνεται από 800 μέχρι 1000 Kwh. Στην περίπτωση αυτή οι πρώτες 800 kwh τιμολογούνται σύμφωνα με το Κοινωνικό Τιμολόγιο και το επιπλέον με τις χρεώσεις που ισχύουν για τις οικιακές καταναλώσεις με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια. Σε περίπτωση υπέρβασης και του ορίου των 1000 ΚWh, τότε παύει να ισχύει το Κοινωνικό Τιμολόγιο και το σύνολο της κατανάλωσης τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο.
Για όσους πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις η χρέωση της ενέργειας για τις πρώτες 800 kwh θα γίνεται με έκπτωση 10% επί του ισχύοντος οικιακού τιμολογίου. Για όσους υπάγονται σε ειδικές ευπαθείς ομάδες, όπως άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, η μείωση ορίζεται σε 20%.
Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στη ΔΕΗ ή τους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε ειδικά σχεδιασμένο έντυπο το οποίο θα διατίθεται και μέσω ΚΕΠ.
ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: