Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μετατίθεται η κατάθεση του ασφαλιστικού


Τη μετάθεση, κατά πάσα πιθανότητα για τη Δευτέρα, της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η μετάθεση οφείλεται σε θέματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, ορισμένα εκ των οποίων έχει θέσει η τρόικα.

Ως παράδειγμα αναφέρεται το θέμα με τα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν διευθετηθεί αυτές οι εκκρεμότητες, γι' αυτό το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να φτάσει στο κοινοβούλιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα του ύψους των αποζημιώσεων απόλυσης και του χρόνου προειδοποίησης θα παρουσιάσει την Τρίτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Τα εργασιακά θέματα, τα οποία επρόκειτο να ρυθμιστούν με Προεδρικό Διάταγμα, με απόφαση του πρωθυπουργού ενσωματώνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Τόσο μεγάλα ζητήματα όπως οι αλλαγές στο εργασιακό δεν αντιμετωπίζονται με Προεδρικά Διατάγματα», δήλωσε από την πλευρά του στο ΣΚΑΪ 100,3 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουπλής.

Ζήτησε να κατοχυρωθούν δικαιώματα και κοινωνικά κριτήρια για τους υπό απόλυση ανθρώπους, κυρίως όσους είναι μεγάλης ηλικίας.

Ο κ. Κουρουπλής υπογράμμισε πως είναι δύσκολο για εκείνον να υπερψηφίσει το νόμο αν δει ότι δεν υπάρχουν οι κοινωνικοί δείκτες.

«Αν δε διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι, ειδικά όσοι είναι μεγάλης ηλικίας, που απολύονται δε θα μπορούν με κοινωνική εργασία να συμπληρώσουν να συντάξιμα χρόνια, δε θα ψηφίσω το νόμο», είπε ο κ. Κουρουπλής.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη συζήτηση που θα γίνει την Τρίτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, θα αποσαφηνιστούν οι ρυθμίσεις και θα υπάρξουν αλλαγές.

"Το ασφαλιστικό δημιουργεί ανασφάλεια"

«Η ουσία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι ότι πρόκειται περί κοινωνικού πραξικοπήματος και ανατροπής των κοινωνικών σταθερών. Μας γυρίζουν πίσω στη δεκαετία του ’50» δήλωσε την Τρίτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς.

Ο κ. Ρωμανιάς προέβλεψε ότι μετά τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει έντονη κοινωνική αναστάτωση.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος και πρώην διευθυντής του ΙΚΑ Ιωάννης Σωπασής έκανε λόγο για ανασφάλεια στο ασφαλιστικό που δεν είναι ό,τι καλύτερο στα ασφαλιστικά ταμεία. «Οι γυναίκες θίγονται περισσότερο, θα θιγούν από 5 έως 15 χρόνια στα όρια ηλικίας» σημείωσε.

Ως πλασματικός χρόνος δήλωσε ότι θα αναγνωριστεί ο πανεπιστημιακός χρόνος ή ο χρόνος σε ΤΕΙ ή κάποια σχολή του δημοσίου, η στρατιωτική θητεία, η μητρότητα (1 χρόνος για κάθε παιδί), και από ανεργία ή από ασθένεια.

Ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών επιστημών στο ΑΠΘ Δημήτρης Μαρδάς δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι βραχυχρόνια μπορεί να μειωθούν τα ελλείμματα των ταμείων με τα μέτρα που λαμβάνονται. "Η άλλη πλευρά όμως είναι ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με τέτοιου είδους μέτρα, έχουν απλά πυροσβεστικό χαρακτήρα. Χρειάζεται μεγάλωμα της οικονομίας. Χρειάζονται επενδύσεις για την ανάπτυξη" επισήμανε.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: