Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

"Αναλώσιμη" η υγεία στα νοσοκομεία


Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη βουλή, η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

Αφορά χρέη που αγγίζουν τα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετρητοίς αναμένεται να καταβληθούν τα 240 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα θα αποπληρωθούν με τριετή ομόλογα Δημοσίου.

Στο μεταξύ, η δημόσια υγεία συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατάρρευση καθώς είναι καθημερινές πια οι εικόνες με δημόσια νοσοκομεία που δεν μπορούν να προσφέρουν τη στοιχειώδη περίθαλψη, γιατρούς που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και ασθενείς σε μία ατέλειωτη ταλαιπωρία.

Οι γιατροί διαμηνύουν ότι δεν έχουν τα απαραίτητα υλικά και για αυτό αναγκάζονται να μην πραγματοποιούν ακόμα και επείγουσες επεμβάσεις.

Μόνο στο Τζάνειο η λίστα αναμονής για χειρουργεία στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου, αριθμεί περισσότερους από 2.000 ασθενείς.

Στο μεταξύ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Νικόλαος Πολύζος, γγ του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι τα υλικά που χαρακτηρίζονται επείγοντα, φθάνουν στο νοσοκομείο την ίδια κιόλας μέρα που χρειάζονται.

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς των προμηθειών, είπε ότι έχουν βγει στον αέρα, ενώ για τρία χρόνια δεν είχαν γίνει καθόλου.

«Φροντίζουμε το κατ΄ επείγον, αλλά κάνουμε και τους διαγωνισμούς» είπε ο κ. Πολύζος, τονίζοντας ότι κατανοεί τις δυσκολίες.

Δήλωσε ότι κάθε πρωί υπάρχει συνεργασία των διοικητών των νοσοκομείων με την επιτροπή προμηθειών Υγείας, ώστε τα θέματα να λύνονται εντός της ημέρας.

«Πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση με ένα τεράστιο πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν» είπε ο κ. Πολύζος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι εντός της εβδομάδας θα κλείσει η συμφωνία με τους προμηθευτές.

«Ο στόχος είναι προς το τέλος του Ιουνίου, με το νομοσχέδιο του υουργείου, η κατάσταση να έχει ομαλοποιηθεί», υπογράμμισε ο γγ.

Παράλληλα είπε ότι ακόμα δεν είναι ώρα για να ανακοινωθεί κάποια συγχώνευση νοσοκομείου, λέγοντας όμως ότι «κοιτάζουμε τα νοσοκομεία ένα προς ένα».

Τέλος, μιλώντας για τις εφημερίες, σημείωσε ότι ήδη έχουν εγκριθεί για τους μήνες Ιανουάριος – Μάρτιος και είναι υπό έγκριση οι μήνες Απρίλιος – Μάιος.
ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: