Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Μπιρμπίλη: Η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα


Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε χθες πως η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί τμήμα της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας.

Η δήλωση πραγματοποιήθηκε κατά την τελετή απενεργοποίησης της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη "Πτολεμαΐδα 1".

Η μονάδα, ισχύος 70 MW, λειτουργούσε από το 1959 και μαζί με τις αντίστοιχες μονάδες στο Λαύριο και το Αλιβέρι, τροφοδοτούσαν ολόκληρη τη χώρα που δεν είχε τότε αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Με το κλείσιμό της, οι ανάγκες του δικτύου θα καλυφθούν από τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο.

Η υπουργός, κατά την έλευσή της στον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, συναντήθηκε με εκπρόσωπους των εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν προσλήψεις από την περιοχή και την αντικατάσταση των παλιών μονάδων. Η υπουργός δεσμεύτηκε για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και υποσχέθηκε τη σταδιακή αντικατάσταση όλων των παλιών ρυπογόνων μονάδων. «Ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά δεν αποτελούν κομμάτι του ενεργειακού μίγματος της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Με τις δηλώσεις της κας Μπιρμπίλη γίνεται εμφανές πως η Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να εξαρτάται για τις ενεργειακές ανάγκες της από τους υδρογονάνθρακες και κατ' επ'εκταση από τις παραγωγές χώρες αυτών των προϊόντων. Η πολιτική και της παρούσας κυβέρνησης στο όνομα της "Πράσινης Ανάπτυξης" θα διατηρήσει τη χώρα εγκλωβισμένη στα γεωστρατηγικά παιχνίδια και μάλιστα με την ιδιότητα του παρατηρητή, αφού η συμμετοχή μας στα σημαντικά προγράμματα μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου περιορίζεται.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: