Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

«Ξορκίζει» το ενδεχόμενο στήριξης στην Ισπανία η ΕΕ


Το ενδεχόμενο ένταξης της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης «ξορκίζουν» οι ευρωπαίοι ηγέτες, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα δημοσιονομικά της χώρας της Ιβηρικής ενόψει της τακτικής θερινής συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν έχει "καμία ένδειξη" που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ισπανία προτίθεται να προσφύγει στο ταμείο στήριξης που έχουν δημιουργήσει οι εταίροι της, σε αντίθεση με τις σχετικές πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο.

"Δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Ισπανία θα βρεθεί σε θέση ώστε να υποχρεωθεί να ζητήσει τη χρήση του ταμείου που έχουμε δημιουργήσει. Οι φήμες είναι πραγματικά μη φιλικές έναντι της Ισπανίας", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν δημοσιευθεί αρκετές πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ισπανία ίσως χρειαστεί να προσφύγει στο ταμείο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, κυρίως λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια της ΕΕ για τα δημοσιονομικά. Ενόψει της συνόδου κορυφής έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα που φέρουν την Ισπανία να είναι έτοιμη να ζητήσει τη στήριξη της οικονομίας της.

"Διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ισπανία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα καταφέρει να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις του προϋπολογισμού", δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Στο μεταξύ, την πρόβλεψη ότι μεσοπρόθεσμα η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση από πριν, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση της για τα δημόσια οικονομικά της Ένωσης το 2010.

Η Κομισιόν επισημαίνει πάντως ότι μετά το 2011 θα πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα επιπρόσθετα μέτρα για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: