Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

"Φόρο Τόμπιν" ζητεί ο Γιώργος Παπανδρέου


Την επιβολή φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές των τραπεζών (γνωστός και ως "φόρος Τόμπιν") ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ του Καναδά.

Ο πρωθυπουργός στηρίζει έτσι σχετικό αίτημα του "γαλλογερμανικού άξονα" ενόψει της Συνόδου της G20 που θα συνέλθει στις 26 – 27 Ιουνίου στο Τορόντο.

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στα αίτια της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης υπογραμμίζοντας ότι "το κράτος πρόνοιας δεν ήταν αυτό που δημιούργησε την κρίση. Αυτό δεν ήταν το πρόβλημα", προσθέτοντας ότι "ήταν το γεγονός ότι είχαμε μια κακή διαχείριση της οικονομίας από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, που δημιούργησε ένα μεγάλο χρέος".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, την "επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές", σημειώνοντας ότι "θέλουμε αγορές που να υπηρετούν το λαό, καθιστώντας την παγκοσμιοποίηση πιο ανθρώπινη".

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "οι επιλογές μας γίνονται μέσα σ΄ ένα σύνολο αξιών και οι αξίες μας είναι σαφείς. Μιλάμε για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, για τη συμμετοχή, την εκπροσώπηση, τη διαφάνεια, την ισότητα, την αλληλεγγύη".

Επαφές με Μπαν Κι μουν, σοσιαλιστές και επιχειρηματίες
Αξιοποιώντας την παρουσία του στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πραγματοποίησε, τη Δευτέρα, σειρά επαφών με αντιπροσώπους άλλων χωρών, οικονομικούς παράγοντες και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της ΣΔ., ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας Εντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς και με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ρουμανίας, Βίκτωρ Πόντα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της Φατάχ και εκπροσώπους του κόμματος Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας. Επίσης, συναντήθηκε με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με την οποία συζήτησε ζητήματα της Σ.Δ., τοπικής αυτοδιοίκησης, ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο συζήτησε εθνικά αλλά και διεθνή θέματα.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: