Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

«Πυρ ομαδόν» κατά της ΒΡ στη Βουλή των Αντιπροσώπων


Aντιμέτωπος με την οργή των βουλευτών της επιτροπής έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ήλθε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της BP Τόνι Χέιγουορντ. Κατηγόρησαν την εταιρεία του ότι αγνόησε τους κινδύνους κατά τις γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου Χένρι Γουάξμαν δήλωσε ότι η "αδιαφορία" της BP πριν από την έκρηξη της 20ής Απριλίου στην πλατφόρμα Deep Water Horizon ήταν "απίστευτη". "Υπό την διεύθυνσή σας η BP ανέλαβε τους πιο υπερβολικούς κινδύνους. "Η BP έκανε περικοπές (στον τομέα της ασφάλειας) για να εξοικονομήσει ένα εκατομμύριο δολάρια από δω, λίγες ώρες ή ημέρες από κει. Και τώρα, ολόκληρος ο Κόλπος του Μεξικού πληρώνει το τίμημα...δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι δώσατε την παραμικρή προσοχή στους τεράστιους κινδύνους που αναλάμβανε η BP", δήλωσε ο Χένρι Γουάξμαν.

Ο επικεφαλής της BP αρνήθηκε επανειλημμένως να συμφωνήσει με τα συμπεράσματα της επιτροπής ότι η εταιρεία αγνόησε τους κανόνες ασφαλείας, εξοργίζοντας τα μέλη της επιτροπής, σε μία ακρόαση που εξελίχθηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, σε πανωλεθρία για τις δημόσιες σχέσεις της BP.

Είμαι βέβαιος ότι θα ξαναβρείτε την προηγούμενη ζωή σας, ότι θα επιστρέψετε στην Αγγλία με ένα χρυσό αλεξίπτωτο

Ένα προς ένα τα μέλη της επιτροπής βομβάρδισαν με καυστικές ερωτήσεις τον Τόνι Χέιγουορντ σε μία ακρόαση που διήρκεσε επτά ώρες.

"Δεν είμαστε λαουτζίκος (small people), αλλά θέλουμε πίσω τη ζωή μας ", δήλωσε ο Μπαρτ Στούπακ, καυτηριάζοντας πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Τόνι Χέιγουορντ, όσο και του προέδρου της BP Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ που εξόργισαν τελευταία την κοινή γνώμη.

"Είμαι βέβαιος ότι θα ξαναβρείτε την προηγούμενη ζωή σας, ότι θα επιστρέψετε στην Αγγλία με ένα χρυσό αλεξίπτωτο. Αλλά εμείς στις ΗΠΑ , θα μείνουμε με τις δραματικές συνέπειες της αδιαφορίας της BP για την ασφάλεια", πρόσθεσε.

Εκφράζοντας την έκπληξή του για τη δήλωση του Tόνι Χέιγουορντ ότι δεν γνώριζε τίποτε για τη συγκεκριμένη γεώτρηση, μέχρι που εξακριβώθηκε τον Απρίλιο ότι βρέθηκε πετρέλαιο, ο βουλευτής Μάικλ Μπέρτζες είπε: "Μα, είστε ο διευθύνων σύμβουλος!". "Με όλο τον σεβασμό έχουμε εκατοντάδες γεωτρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο", απάντησε ο Τόνι Χέιγουορντ. "Αυτό ακριβώς είναι που με ανησυχεί", ανταπάντησε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Σήμερα 35.000 έως 60.000 βαρέλια πετρελαίου χύνονται καθημερινά στον ωκεανό. Επί του συνόλου αυτού, η BP περισυλλέγει περί τα 15.000 βαρέλια ημερησίως και ελπίζει να φθάσει τα 28.000 την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο διοικητής της ακτοφυλακής Θαντ Αλεν, ενώ έδωσε επίσης την πληροφορία ότι οι παράπλευρες γεωτρήσεις, οι οποίες θα σταματήσουν οριστικά τη διαρροή του πετρελαίου, προχωρούν ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: