Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Περαιτέρω συρρίκνωση για την ελληνική οικονομία


Με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,5% συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 5,1% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εξάμηνο δείχνουν μείωση του ελλείμματος κοντά στο 40%, αναγνώρισε ωστόσο ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8% έναντι στόχου 11,7% ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν πάνω από 10%.

Ακόμα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι εξασφαλισμένη η δόση του Σεπτεμβρίου και διέψευσε τα σενάρια χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα – εκτός από την έκδοση εντόκων γραμματίων του Ιουλίου – έχει την πολυτέλεια να μη βγει στις αγορές μέχρι τις αρχές του 2012.

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συγκρατήσει τον πληθωρισμό υπογράμμισε ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στην τελετή απονομής του ιδρύματος Feri. «Έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο Τρισέ, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι η ΕΚΤ διαθέτει πλήρη καθεστωτική ανεξαρτησία της δίνει αξιοπιστία στην αναζήτηση της σταθερότητας των τιμών.

«Τα στοιχεία είναι αρνητικά και δικαιολογημένα ο κόσμος τα βλέπει μαύρα, αλλά τα πράγματα πάνε με ένα ρυθμό που δεν είναι καταστροφικός», εκτίμησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής της ALPHA BANK και επικεφαλής του τμήματος οικονομικών μελετών. Όπως είπε, μπορεί η μείωση των ελλειμμάτων να μην είναι τόσο μεγάλη όσο περίμενε το ΔΝΤ, αλλά «δεν μπορώ να πιστέψω ότι η μείωση των επενδύσεων θα είναι 12% τα επόμενα δύο χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Μασουράκη, υπάρχουν δυνατότητες να βελτιωθεί η κατάσταση, αν γίνουν από την κυβέρνηση οι κατάλληλες δράσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό, όπως για παράδειγμα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Καταλήγοντας, ο κ. Μασουράκης επεσήμανε ότι πληθωρισμός αυτή τη στιγμή είναι υψηλός «όχι επειδή δεν πετύχαμε τίποτα, αλλά αντιθέτως επειδή πετύχαμε... αυτό που εισπράττουμε τώρα δεν είναι τίποτε άλλο από το λογαριασμό όλων των προηγούμενων ετών»
ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: