Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Δεν… έκοψε το γάλα από την κρίση


πηγη:kapistri.blogspot.com

Ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που στηρίζουν την εμπορική τους στρατηγική για αύξηση των πωλήσεων στο στοιχείο της εντοπιότητας, διατηρήθηκαν ακόμη και μέσα στο πολύ δύσκολο 2009, οι βορειοελλαδικές γαλακτοβιομηχανίες.
Επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη «αντοχή» στις επιπτώσεις της κρίσης, στην πλειονότητά τους οι τοπικές βιομηχανίες του κλάδου, όπως προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε η Voria.gr, αν και δεν απέφυγαν εντελώς τις απώλειες, κατάφεραν εντούτοις να διευρύνουν τον τζίρο ή τα μερίδιά τους, ενώ αρκετές ενίσχυσαν και την κερδοφορία τους.
Στην περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ, για παράδειγμα, η γαλακτοβιομηχανία αν και εμφάνισε οριακή μείωση του κύκλου εργασιών το 2009, εντούτοις κατάφερε να βελτιώσει τα κέρδη της. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της επιχείρησης άγγιξαν τα 184 εκ. ευρώ, από 185,16 εκ. ευρώ έναν χρόνο πριν, υποχωρώντας σε ποσοστό 0,6% ή κατά 1,17 εκ. Ευρώ, σε αξία. Στο ίδιο διάστημα τα προ φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 1,58 εκ. ευρώ το 2009, έναντι 330.000 ευρώ το 2008.
Βελτιωμένα μεγέθη κατέγραψε και η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος, στη Θεσσαλία, η οποία αύξησε τον τζίρο της κατά περίπου 10%, ενώ άνοδο παρουσίασε και η κερδοφορία της, η οποία συνοδεύτηκε και με μείωση των χρηματοοικονομικών της εξόδων. Προσφάτως, εξάλλου, η Όλυμπος λανσάρισε στην αγορά τα προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας «Ροδόπη» την οποία εξαγόρασε από την ΑΤΕbank, επικρατώντας, στο πρόσφατο παρελθόν, σε σχετικό διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Σε πρώτη φάση τα νέα προϊόντα διακινούνται στην Ανατολική Μακεδονία και σταδιακά θα «βρουν το δρόμο» και προς τα καταστήματα λιανεμπορικών αλυσίδων σε Θεσσαλονίκη και Αττική.
Λίγο δυτικότερα, στα Ιωάννινα, η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη «είδε» τις πωλήσεις της να περιορίζονται στα 102,34 εκ. ευρώ, από 110,38 εκ. ευρώ έναν χρόνο πριν, υποχωρώντας έτσι κατά 7,3% σε ποσοστό και κατά 8,04 εκ. ευρώ σε αξία. Παρόλα αυτά, το τελικό καθαρό αποτέλεσμα περιόδου ήταν συνολικού ύψους 1,63 εκ. ευρώ, από 1,43 εκ. ευρώ το 2008 (+14%), καθώς προέκυψαν θετικές φορολογικές διαφορές. Καθοδική πορεία, την ίδια στιγμή, κατέγραψαν και οι τραπεζικές της υποχρεώσεις, καθώς οι μεν βραχυπρόθεσμες συρρικνώθηκαν κατά 20,8% και αντίστοιχα κατά 23,7% οι μακροπρόθεσμες.
Θετικές επιδόσεις παρουσίασε, όμως και η γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος, η οποία βελτίωσε τον κύκλο εργασιών της κατά 11,06% σε σχέση με το 2008, φθάνοντας στα 30,264 εκ. ευρώ. Κατά 4,27% ενισχύθηκαν και τα κέρδη προ φόρων του 2009, τα οποία προσέγγισαν τα 1,3 εκ. ευρώ.
Σε αναπτυξιακή τροχιά παρέμεινε, παρά το «αφιλόξενο» περιβάλλον στο χώρο της εθνικής οικονομίας κι η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, στο Βόλο. Η εταιρεία, αύξησε στη χρήση του 2009 τον τζίρο της σε ποσοστό 17% (και τις πωλήσεις κατά 15%), έναντι της αμέσως προηγούμενης χρονιάς, ενώ συνολικά ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης πέρυσι διαμορφώθηκε στα 14 εκ. ευρώ. Η ανοδική τάση, αν και με ασθενέστερους ρυθμούς, συνεχίζεται και φέτος, με την αξία των πωλήσεων, στο πρώτο τετράμηνο να είναι 5% υψηλότερη και να εκτιμάται βάσιμα πως στο σύνολο του έτους μπορεί να φθάσει ακόμη στο 20%, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο.
Στην περιοχή των Σερρών, εξάλλου, η εισηγμένη γαλακτοβιομηχανία Κρι – Κρι, πέτυχε σε επίπεδο ομίλου αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 1,3%, φθάνοντας σε αξία στα 40,25 εκ. ευρώ, έναντι 39,73 εκ. ευρώ το 2008. Αντιστοίχως ενισχυμένα παρουσιάζονται και τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε 3,7 εκ. ευρώ (έναντι 3,5 εκ. ευρώ, ένα χρόνο πριν) σημειώνοντας ποσοστιαία μεταβολή κατά 5,6%. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους, διαμορφώθηκαν σε 3,26 εκ. ευρώ, από 2,57 εκ. ευρώ, το 2008, εμφανίζοντας άνοδο 27%.
Η έτερη εισηγμένη βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία, η Εβροφάρμα από την περιοχή της Θράκης αν και κατέγραψε διεύρυνση στον εταιρικό, όσο και στον ενοποιημένο τζίρο, δεν κατάφερε να διατηρήσει θετικό το πρόσημο στο αποτέλεσμα του ομίλου. Πιο συγκεκριμένα ο τζίρος της μητρικής εταιρείας, στην εξεταζόμενη περίοδο, ανήλθε σε 28,85 εκ. ευρώ και ο ενοποιημένος σε 28,62 εκ. ευρώ, έναντι 27,44 εκ. ευρώ και 27 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Σε απόλυτα μεγέθη ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 1,4 εκ. ευρώ ή 5,14% και του ομίλου κατά 1,58 εκ. ευρώ ή ποσοστό 5,85% . Όπως, όμως, προαναφέρθηκε σε ενοποιημένη βάση η γαλακτοβιομηχανία εμφάνισε πέρυσι ζημίες 325 χιλ. ευρώ, από κέρδη 69 χιλ. ευρώ το 2008, ενώ αντίθετα σε επίπεδο μητρικής καταγράφηκαν καθαρά κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε 81 χιλ. ευρώ από 53 χιλ. ευρώ το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν. Μέσα στο 2010 αναμένεται η ολοκλήρωση του 4ετούς επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, συνολικού ύψους 7 εκ. ευρώ, για το οποίο αναμένεται επιχορήγηση από τον αναπτυξιακό νόμο περίπου 2,5 εκ. ευρώ.
Όσον αφορά, τέλος, τη Σεργάλ, η δεύτερη γαλακτοβιομηχανία στο νομό Σερρών, εκτιμάται ότι έκλεισε την προηγούμενη χρονιά με αύξηση 25% - 30% στον όγκο πωλήσεων, ο οποίος όμως σε αξία ήταν μειωμένος κατά περίπου 100.000 ευρώ, σε σχέση με το 2008, και φαίνεται να «έκατσε» συνολικά στα επίπεδα των 5 εκ. ευρώ. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων δε, η εταιρεία «πλήρωσε» τις υψηλές αποσβέσεις για την επένδυση που έκανε, αλλά και τις πιέσεις από τον πόλεμο στις τιμές του γάλακτος πέρυσι.
Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: