Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Τι προβληματίζει τους ελεγκτές


Θετικά εξελίσσεται η εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας της Ελλάδας, απάντησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μία πρώτη αποτίμηση από τις κοινοτικές υπηρεσίες των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα.

Κλιμάκιο της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της Κομισιόν που βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα και συναντήθηκε το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών, προέβλεψε ότι η ύφεση είναι πολύ πιθανό να μη φθάσει στο 4% το τρέχον έτος, πρόβλεψη που ενισχύεται από τα καλά στοιχεία για την αύξηση των παραγγελιών στη βιομηχανία και το τζίρο στο λιανικό εμπόριο.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάιο έφθασε στο 5,4%. Όπως επεσήμαναν στον υπουργό, η αύξηση του πληθωρισμού δε συνδέεται με την αύξηση των φόρων, αλλά περισσότερο με προβλήματα ανταγωνισμού στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2010 γεγονός που θεωρείται πλέον αδύνατον δεδομένου ότι ‘τρέχει’ ήδη με πάνω από 5%.

Αύριο Τρίτη οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια το Υπουργείο Οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της τρόικα θα επισκεφθούν την Εθνική Τράπεζα και την EUROBANK αλλά και το ΙΟΒΕ. Επίσης θα συλλέξουν στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Tέλος την Πέμπτη οι εκπρόσωποι τη τρόικα θα επισκεφθούν και πάλι τη τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο Υγείας και την Παρασκευή θα αναχωρήσουν.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: