Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Μονόδρομος οι αλλαγές στα εργασιακά


Ως μονόδρομο για την εφαρμογή του μνημονίου και την εξασφάλιση της δεύτερης δόσης του δανείου παρουσίασε την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στα εργασιακές σχέσεις ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος σε παρέμβαση του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Δεν είχα άλλη επιλογή από τη μείωση των αποζημιώσεων και την αύξηση του ορίου απολύσεων. Το πιστεύω των πολιτικών και των κοινωνικών δυνάμεων δεν θεωρεί ότι είναι αποδοτική για την ανταγωνιστικότητα η μείωση του κόστους εργασίας, αλλά το πιστεύουν οι δανειστές» σημείωσε.

«Αφού εργοδότες και εργαζόμενοι συμφωνούν, δεν έχουν παρά να καταγράψουν τη συμφωνία τους σε ένα χαρτί και να την κάνω Προεδρικό Διάταγμα» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Είχα καλέσει σε κοινωνική διαβούλευση και δεν προσήλθαν στο κοινωνικό διάλογο οι εργαζόμενοι. Διαμήνυσα ότι αν το πρόβλημα είμαι εγώ κάντε εσείς μια συμφωνία και θα την κάνω εγώ ΠΔ. Το μόνο που θα ελέγξω είναι τη συμφωνία της συμφωνίας τους με το μνημόνιο» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η εφαρμογή του μνημονίου είναι προϋπόθεση για τη δεύτερη δόση που χρειάζεται η χώρα για να μην πτωχέυσει.

«Η υποχρέωση η δική μου είναι να βοηθήσω την πατρίδα μου δεν έχω άλλο κίνητρο» σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για «βαρύ φορτίο».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων θα είναι 63 – 64% χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η επικουρική. Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι δεν βλέπει το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο. Ο κ. Λοβέρδος το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Για διάλυση των εργασιακών σχέσεων μίλησε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι από την εποχή του εργασιακού μεσαίωνα πάμε στην εποχή της δουλείας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε ως αρνητικές τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες οι ανατροπές που δεν βοηθούν την εργασιακή ειρήνη.

«Δεν συμφωνούμε οι μικρομεσαίοι εργοδότες με τις αλλαγές στα εργασιακά» δήλωσε, ενώ είπε ότι το ΠΔ αποτελεί φωτογραφική διάταξη για συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων και αυξάνει την ανεργία. «Οι μικρές επιχειρήσεις πρώτα κλείνουν και μετά απολύουν. Έχουμε μείωση επιχειρήσεων 17% στο εμπόριο. Ο καταναλωτής των 500 ευρώ δεν μπορεί να καταναλώσει» τόνισε.

«Υψηλό πληθωρισμό, βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία, αυτή είναι η ικανοποίηση της τρόικας; Αν αυτά τους ικανοποιούν πρέπει να φυλαχθούν όλοι» δήλωσε από την πλευρά του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Γαβρίλης.

«Ο πρωθυπουργός ποτέ δεν υπερασπίστηκε ποτέ αυτά που ο ίδιος διατύπωνε» ανέφερε. "Η κοινωνία κινείται στην απόλυτη φτωχοποίηση και μέρος του κόσμου θα αποκοπεί από τον κοινωνικό ιστό" είπε.

«Οι αλλαγές στο καθεστώς απολύσεων και συλλογικών συμβάσεων αποδομεί την έννομη τάξη στις εργασιακές σχέσεις» δήλωσε ο κ. Γαβρίλης. «Η κρίση στην οικονομία θα μετεξελιχθεί σε κρίση της δημοκρατίας παραβιάζεται το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις» πρόσθεσε.

«Η αποχή των συνδικάτων από το διάλογο για τα εργασιακά είναι λάθος, γιατί οδηγεί σε μονομερείς λύσεις» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Ιωάννης Κουκιάδης.

«Είναι μεγάλο το πρόβλημα του υπεράριθμου προσωπικού στο Δημόσιο, το πρόβλημα της οικονομίας είναι η απουσία παραγωγής», δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Στέφανος Μάνος.

Για τις προωθούμενες εργασιακές αλλαγές ο κ. Μάνος εκτίμησε ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και παρότρυνε τους συνδικαλιστές να συμμαχήσουν με τους εργοδοτικούς φορείς.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα
Από το 2015 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στο σχέδιο που έδωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας στο κλιμάκιο της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ προβλέπεται χορήγηση ολόκληρης της βασικής σύνταξης με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και πριν τα 65 για εργαζόμενους στα βαρέα και μητέρες ανηλίκων.

Στις πρόωρες συντάξεις θα χορηγείται μειωμένη. Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας θα αρχίσουν το 2011 και θα ολοκληρωθούν το 2015 με την προσθήκη ενός χρόνου το έτος.

Ανοιχτό παραμένει το όριο ηλικίας για μητέρες ανηλίκων. Η κυβερνητική πρόταση αφορά το 55ο έτος ενώ η επιτροπή έχει επιφυλαχθεί για το 60ο στον ιδιωτικό τομέα.

Για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων εργασίας θα περιλαμβάνονται και πλασματικά χρόνια όπως ο στρατός, η επιδοτούμενη ανεργία, τα έτη σπουδών και λοχείας χωρίς να ξεπερνούν συνολικά τα 5 χρόνια.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: