Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Κρίσιμη κατάσταση, βαρύ πολιτικό σκηνικό


-Εγω ενα θα ρωτησω....ο κυριος Παππακωνσταντινου με το Πρωθυπουργο δηλωναν μετα τις εκλογες περιλυποι οτι θα χρεωκοπησουμε....Και τωρα που ολοι βλεπουν χρεωκοπια αυτοι λενε οτι δεν υπαρχει τετοιο ενδεχομενο.....Μας δουλεψαν προεκλογικα συνεχιζουν και μας δουλευουν........Διαβαστε το αρθρο και θα καταλαβετε......

Κρίσιμη κατάσταση αλλά και βαρύ πολιτικό σκηνικό διαμορφώνει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αφού οι δείκτες παραμένουν στο ‘κόκκινο’, ενώ Γαλλία και Γερμανία υπολογίζουν ήδη τις πιθανές απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν, επαναφέροντας τη συζήτηση στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Επιπλέον, η μικρότερου του αναμενόμενου βελτίωση των οικονομικών μεγεθών προκαλεί εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο, εκνευρισμός που εκφράστηκε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Οι ελεγκτές της Κομισιόν, στην πρώτη έκθεσή τους μετά την υπογραφή του μνημονίου επισημαίνουν τους κινδύνους εκτροχιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως είναι η κοινωνική αναταραχή, ο πληθωρισμός και η ύφεση. Οι δε αγορές φαίνεται να προεξοφλούν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, με τις πιθανότητες της χώρας να κηρύξει στάση πληρωμών να υπερβαίνουν το 45%.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αποκάλυψε ότι και στις Βρυξέλλες η ανησυχία του χθες έχει μετατραπεί σε προετοιμασία για το απευκταίο με την αγορά από την ΕΚΤ ελληνικών ομολόγων. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες η ΕΚΤ έχει αγοράσει περίπου 40 δισ. ευρώ ομολόγων, εκ των οποίων τα 27 δισ. ευρώ είναι ελληνικά.

Γαλλικό σχέδιο

«Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας είναι στην ουσία σχέδιο εξυγίανσης των γαλλικών κυρίως τραπεζών», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Η αγορά ελληνικού χρέους από την Φρανκφούρτη διατηρεί ψηλά τις τιμές των ελληνικών τίτλων, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στις γαλλικές ιδιωτικές κυρίως τράπεζες - με έκθεση περίπου 79δισ. $ - να ξεφορτωθούν πολλούς από αυτούς. Κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι γερμανικές κρατικές τράπεζες - με 45δισ. $ έκθεση - γιατί έχουν δεσμευθεί προς το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα έως το 2013», σημειώνει το περιοδικό.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν ήταν τυχαία η παρέμβαση του Άξελ Βέμπερ, φερόμενου ως αντικαταστάτη του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, που ζήτησε μόνο στοχευμένες αγορές, επαναφέροντας στο προσκήνιο και το θέμα της ελεγχόμενης πτώχευσης για τις χώρες - μέλη του ευρώ που αντιμετωπίζουν προβλήματα και προστρέχουν σε βοήθεια.

Καθηλωμένα τα έσοδα

Στο διάστημα που η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία έγιναν πολλές εξαγγελίες περί μείωσης του δημοσίου τομέα και αύξησης της ανταγωνιστικότητας, αλλά πολλά μέτρα έχουν μείνει στα χαρτιά. Από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης προέκυψε πως το πρόγραμμα πάει καλά στις μειώσεις δαπανών, αλλά όχι και στην αύξηση των εσόδων.

Από μια πρόχειρη καταγραφή στις μειώσεις δαπανών προκύπτει πως αυτές έγιναν κυρίως από τη συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων και όχι γιατί το κράτος έκλεισε τις χιλιάδες ‘μαύρες’ τρύπες.

Την ίδια ώρα, καταγράφονται παλινωδίες στις πολιτικές της κυβέρνησης, παλινωδίες που στοιχίζουν πολλά χρήματα στον έλληνα φορολογούμενο. 235 ημέρες μετά δεν έχει προχωρήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των φαρμάκων που μάλιστα στοιχίζουν περισσότερα χρήματα από πέρυσι.

Και ενώ ο μεγάλος ασθενής στη χώρα είναι ο δημόσιος τομέας, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτεθεί στα έσοδα του ιδιωτικού τομέα ο οποίος δεν παράγει ελλείμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιβολή φόρου 20% στη διαφημιστική δαπάνη σε μια αγορά που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια.Την ώρα που η κρατική τηλεόραση ανεξέλεγκτη συνεχίζει την σπατάλη σε περίοδο κρίσης, έχοντας βέβαια ως προίκα το ανταποδοτικό τέλος. Παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού πως στην κρατική τηλεόραση υπάρχει μείωση δαπανών κάτι τέτοιο δεν καταγράφεται.

Προτεραιότητες που καρκινοβατούν

- Απελευθέρωση επαγγελμάτων
- Συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών
- Ιδιωτικοποιήσεις
- Αναπτυξιακός νόμος
- Κίνητρα για επενδύσεις

Διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργών

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης με αφορμή την κατάργηση των κατώτατων ορίων στις δικηγορικές αμοιβές.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου να καταργήσει αυτά τα κατώτατα όρια τον οδηγεί σε σύγκρουση με τον Χάρη Καστανίδη. Και αυτό γιατί ο υπουργός δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, τάσσεται σθεναρά στο πλευρό των δικηγόρων που θεωρούν ότι η κατάργηση των κατώτατων ορίων στις αμοιβές τους δεν θα συμβάλλει στην απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών αλλά αντίθετα θα εκτοξεύσει την φοροδιαφυγή.

Μία ακόμη πρόθεση της κυβέρνησης που προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο (διάσταση απόψεων και θέσεων ανάμεσα σε Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη) είναι η παραγωγή και διάθεση ψωμιού από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Για το θέμα αυτό κατατέθηκε στη Βουλή στις 17 Μαίου σχετική τροπολογία, σύμφωνα με την οποία μειώνονται τα τετραγωνικά στα σούπερ μάρκετ για να μπορούν να παράγουν ψωμί. Όμως το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είχε αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5Φεβρουαρίου ένα σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης με την οποία τα τετραγωνικά που απαιτούνται για την παραγωγή και διάθεση ψωμιού από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι διαφορετικά από αυτά που προβλέπονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει αναδειχθεί και η άρση του καμποτάζ όπου παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί η χώρα μας είναι η μοναδική που διατηρεί το καμποτάζ στην κρουαζιέρα.

Οι αντιδρώντες στην άρση είναι οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες οι οποίοι επιμένουν ότι για να εκτελούνται κρουαζιέρες στην ελληνική επικράτεια θα πρέπει τα πλοία να έχουν ελληνικά πληρώματα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις 21 Απριλίου στην ομιλία του στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει ειδική επιτροπή που εξέτασε το θέμα και πρότεινε στο υπουργείο Ναυτιλίας και στην κ. Κατσέλη την άρση του καμποτάζ.

ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: