Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Στον "απινιδωτή" το ΕΣΥ


Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει το υπουργείο Υγείας αν οι προμηθευτές δεν αρχίσουν και πάλι να τροφοδοτούν με υλικά τα νοσοκομεία.

Ωστόσο, πήγες του υπουργείου εκτιμούν ότι μετά τις σημερινές προτάσεις των γενικών γραμματέων Υγείας και Οικονομικών οι προμηθευτές θα αρχίσουν και πάλι τις προμήθειες ιατρικού υλικού.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση η έκπτωση για την αποπληρωμή των χρεών του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές από 18% με 19%, που ήταν αρχικά, έπεσε στο 13 - 14%.

Πάντως, μετά τη συνάντηση με τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων οι προμηθευτές είπαν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τις διαθέσεις τους.

Νωρίτερα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διαμήνυσε ότι ''το πάρτι στο χώρο της Υγείας έχει τελειώσει, και θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο’’.


Οι αντιδράσεις
«Το σύστημα υγείας έχει φθάσει στα όρια του» σχολίασε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής οικονομικών Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος. «Όλοι οι παράγοντες του χώρου υγείας πρέπει να δείξουν θετικό πνεύμα υπέρβασης της κρίσης» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο κ. Κυριόπουλος πρέπει να γίνουν αλλαγές στην υγεία ανεξάρτητα από τον έλεγχο της τρόικας, γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην υγεία οφείλουν στους πολίτες μια πιο ευπρεπή περίθαλψη.

«Χάθηκαν 7 μήνες από την ημέρα που η κυβέρνηση ανέλαβε τη διοίκηση του τόπου και δυστυχώς στο διάστημα αυτό χάθηκαν χρήματα» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσίαδης για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Ο κ. Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται στα 5,1 δις. ευρώ, προσθέτοντας ότι οι έλληνες ασφαλισμένοι πληρώνουν 12,5% επί της αξίας των φαρμάκων ενώ οι βέλγοι ασφαλισμένοι 40%.

«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν 10 χρόνια» υπογράμμισε.

Επίταξη των προμηθευτών ζήτησε ο πρόεδρος των γιατρών στον «Ευαγγελισμό» Ηλίας Σιώρας.

Να αναλάβει η κυβερνηση τις ευθύνες της ζητούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: