Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

"Κύκλωσαν" την Κρήτη τουρκικές δυνάμεις - Τριήμερες ασκήσεις από την Κεφαλλονιά μέχρι την Ρόδο


Επί τρεις ημέρες και μέχρι τις 14.00 ώρα Ελλάδος σήμερα, πέντε τουρκικές φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, ένα πετρελαιοφόρο, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και έξι μαχητικά F-16 της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποιούσαν μικτά σενάρια αεροναυτικών και ανθυποβρυχιακών ασκήσεων σε μία περιοχή που ξεκινά 70 χλμ δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει με τα νότια της Ρόδου. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι στις 26 και 27/06 συμμετείχαν στην άσκηση δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ένα αμερικανικό Ρ-3 Οrion κι ένα ιταλικό.

To αμερικανικό συμμετείχε στην άσκηση και τις δύο ημέρες και το ιταλικό μόνο την πρώτη. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στο τουρκικό υποβρύχιο Birinci Inonu (S360) (το πιο σύγχρονο υποβρύχιο του τουρκικού Ναυτικού (Τype 209/1400 Mod), να ασκηθεί σε περιβάλλον υψηλης ανθυποβρυχιακής απειλής, στο Ιόνιο, πολύ υψηλότερης από αυτή που αντιπροσωπεύουν τα υποβρύχια S-70 των τουρκικών φρεγατών.

Οι τέσσερις τουρκικές φρεγάτες που αποτελούν και τα μέλη του Τask Group αποτελείται από δύο φρεγάτες ΜΕΚΟ-200Τ και δύο O.H.Perry (TCG Kemalreis, TCG Turgutreis, TCG Gaziantep, TCG Giresun) και το πετρελαιοφόρο "ΑΚΑΡ" με διοικητή τον ναύαρχο Mücahit Şişlioğlu, ολοκλήρωσαν το πρώτο μέρος της άσκησης στο Ιόνιο και σήμερα εκτέλεσαν το δεύτερο μέρος της άσκησης δυτικά της Κρήτης με την συμμετοχή 6 F-16 που πέταξαν νότια της Κρήτης και υπέπεσαν σε μία παράβαση του FIR Αθηνών και ενός CN-235 που υπέπεσε σε άλλη μία παράβαση.

Ενώθηκαν με τον τουρκικό στόλο στα δυτικά της Κρήτης και εκτέλεσαν ΤASMO. Στο Ιόνιο και στα δυτικά της Κρήτης υπήρχε από ελληνικής πλευράς ένα ναρκαλιευτικό, ενώ μεταστάθμευσε και ένα Super Puma στην Πελοπόννησο για την περίπτωση που χρειαζόταν η εκτέλεση αποστολής έρευνας-διάσωσης.

Επίσης, την ίδια ώρα που σήμερα ασκείτο η μοίρα του τουρκικού στόλου στα δυτικά της Κρήτης, μία άλλη τουρκική φρεγάτα η Zafer (F253), πρώην USS Thomas C Hart, κλάσης KNOX, που παραλήφθηκε στις 30/08/93, εκτελούσε άλλη άσκηση στα ανατολικά της Κρήτης στο ύψος της Ρόδου.

Δηλαδή σήμερα οι τουρκικές δυνάμεις είχαν «κυκλώσει» την Κρήτη από τα δυτικά τα ανατολικά και τα νότια με πέντε φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, έξι μαχητικά και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Και με την κύρια δύναμη να προέρχεται όχι από τα μικρασιατικά λιμάνια, αλλά από την Αλβανία!

Η τουρκική μοίρα κατευθύνεται τώρα προς το λιμάνι της Αλεξάνδρειας και μετά θα πλεύσει κατά μήκος των ακτών του Ισραήλ επιστρέφοντας στην Τουρκία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: