Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Προκλητική συνταξιοδοτική ρύθμιση για τους πρώην της Ολυμπιακής


Ρύθμιση για τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2009, προωθεί σιωπηρώς η κυβέρνηση, την ώρα που προωθείται η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, αναγνωρίζονται πλασματικά χρόνια ασφάλισης στους εργαζομένους του πάλαι ποτέ εθνικού αερομεταφορέα, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να βγουν πρόωρα στη σύνταξη.

Αρχικώς η κυβέρνηση είχε πει ότι δεν θα εφαρμόσει την προκλητική ρύθμιση της προκατόχου της, δεδομένου ότι εκτός των άλλων θα επιβάρυνε το ασφαλιστικό σύστημα με το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, παρά τις αντιρρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ και ενώ εκκρεμεί ερώτημα του ΙΚΑ για το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το υπουργείο Εργασίας έδωσε εντολή στο ΙΚΑ να εφαρμόσει τη ρύθμιση.

Η σχετική εντολή έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται από τις 7 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προέβλεπε την προεκλογική ρύθμιση δεν ψηφίστηκε ποτέ από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, περίπου 2,5 εβδομάδες πριν από τις εκλογές, προβλέπονταν ρυθμίσεις για:

- Ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων.

- Ένταξη των εργαζομένων της ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ, θυγατρικής της Ολυμπιακής, στο τακτικό προσωπικό της Ολυμπιακής και θέματα των υπαλλήλων της Ολυμπιακής στο εξωτερικό.

- Τον συνυπολογισμό, χωρίς προσαύξηση, του χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων εκτός Ολυμπιακής και θέματα αποσπασμένων της Ολυμπιακής στο ελληνικό Δημόσιο.

- Θέματα των εργαζομένων στην OLYMPIC CATERING, καθώς επίσης και η δυνατότητα και των μηχανικών αεροσκαφών, αλλά και των ιπταμένων χειριστών της Ολυμπιακής, να μεταφερθούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διατηρώντας το δικαίωμα να ζητούν και να λαμβάνουν άδεια άνευ αποδοχών άνω του ενός έτους, για να μπορούν οι ίδιοι να ζητούν εργασία εκτός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και να διατηρούν ενεργά τα πτυχία τους.
ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: