Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΑΝΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης στο Associated Press: "Αν δαπανήσουμε για την Αμυνα οι Έλληνες θα εξεγερθούν"!


Σύγκρουση λόγων και διατυπωμένων προθέσεων σε ότι αφορά (τουλάχιστον…) τα εξοπλιστικά προγράμματα καταγράφεται μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και του ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη. Αποκορύφωμα των παραπάνω είναι οι δηλώσεις του τελευταίου (ο οποίος χαρακτηρίζεται στο κείμενο «υπεύθυνος υπουργός για τις στρατιωτικές προμήθειες»!) σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, με τις οποίες χαρακτηρίζει «εξαιρετικά πρόωρη την συζήτηση για το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος» - "The issue is exceptionally premature for us".

Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με επανειλημμένες δηλώσεις έχει τονίσει ότι «Για το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους θα λάβουμε αποφάσεις μέσα στο 2010». Στην ίδια συνέντευξη για το θέμα των γαλλικών φρεγατών FREMM, αυτή την φορά ο Π.Μπεγλίτης, προφανώς μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Γαλλίας (υπήρξε και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας για το θέμα) δεν επαναλαμβάνει αυτό που είχε πει στη γαλλική εφημερδία «Λε Μοντ» προ δύο εβδομάδων ότι «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και αυτές μπορεί να μην καταλήξουν πουθενά».

Τώρα περιορίζεται να μιλήσει για χρονοβόρες διαπραγματεύσεις «Όχι και επί δέκα χρόνια (!) αλλά ως εκ τούτου δεν έχουμε μια προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι αορίστου χρόνου"! Ούτε συμβασιούχοι να ήταν! Και βέβαια δεν μιλάμε για αγορά ενός κτιρίου, αλλά για την ασφάλεια της χώρας, η οποία σίγουρα δεν είναι «αορίστου χρόνου».

Αναφερόμενος στην διακρατική σύμβαση με την Ρωσία για την προμήθεια των ΤΟΜΑ BMP-3HEL υποστηρίζει ότι «Θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση» (will be re-negotiated "from a zero basis"). Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τονίσει ότι «Θα γίνει απόλυτασεβαστή η διακρατική συμφωνία» και έχει προτείνει απλώς κάποιες τροποποιήσεις για την μείωση του τελικού κόστους.

Και όπως τονισε στο defencenet.gr πηγή της ρωσικής πρεσβείας στην οποία τέθηκαν τα παραπάνω «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είπε τελείως διαφορετικά πράγματα πριν τρεις μήνες στον δικό μας πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Πούτιν για το θέμα των ΤΟΜΑ κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα. Η διακρατική θα εκτελεστεί ως έχει πέρα από κάποιες ήσσονος σημασίας ως προς το τελικό αποτέλεσμα, τροποποιήσεις»!

Στην συνέντευξη του Π.Μπεγλίτη, διατυπώνονται, ακόμα, καινοφανείς θεωρίες όπως «Πως είναι δυνατόν να επιβάλουμε τόσο αυστηρά οικονομικά μέτρα περιορισμού των δαπανών και να δαπανούμε δισεκατομμύρια για αμυντικό εξοπλισμό. Οι Έλληνες θα εξεγερθούν, θα αντιδράσουν» ("Because the Greek people will rise up. They will react. You restrict them so tightly on one hand, and then on the other you spend billions on defense procurement?")!

Με απλά λόγια ο εκ των αρμοδίων για την ασφάλεια της χώρας, θεωρεί «σπατάλη» και λόγο «εξέγερσης των Ελλήνων» το ότι θα γίνουν αμυντικές επενδύσεις για την ασφάλεια της χώρας…

Στην σημερινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, βέβαια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με σαφή επιτιμητική διάθεση για τις συνεντεύξεις του αναπληρωτή του αναφερόμενος σε συνάδελφο δημοσιογράφο και απευθυνόμενος στην δημοσιογραφική ομήγυρη είπε ότι "Πρέπει να είναι ο μοναδικός που διαβάζει τις συνεντεύξεις του Μπεγλίτη", αλλά εδώ πρόκειται για την ασφάλεια της χώρας, πέρα από αστεϊσμούς και συντροφικά μαχαιρώματα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: